Med tajvanskimi ribiči in japonsko obalno straži je prišlo do obračuna z vodnimi topovi. Foto: EPA
Med tajvanskimi ribiči in japonsko obalno straži je prišlo do obračuna z vodnimi topovi. Foto: EPA
Obračun tajvanskih in kitajskih ladij
Po poročanju tajvanskih medijev se ladje, na katerih je kakih 300 ribičev in okoli 80 novinarjev, zdaj že vračajo proti Tajvanu. Foto: EPA

tajvanskih ribiških ladij je priplulo v vode okoli spornih otokov v Vzhodnokitajskem morju. Z japonsko obalno stražo je prišlo celo do streljanja z vodnimi topovi.

Kot poročajo nekatere tuje tiskovne agencije, naj bi prve uporabile vodne topove tajvanske ladje, japonska obalna straža pa naj bi jim nato le odgovorila na provokacijo. Kot pa je razvidno iz posnetka, ki ga je na Youtubu objavil RT (Russia Today, ruska televizija, ki objavlja v angleščini), je na tajvanske ladje prva streljala japonska obalna straža.

Tajvanski ribiči želijo ohraniti svojo pravico do ribolova
Na sporne otoke, ki jih Kitajci imenujejo Diaoju, Japonci pa Senkaku, je odplulo 58 ribiških ladij in 12 ladij obalne straže, s čimer so Tajvanci želeli podkrepitvi svojo pravico do ribolova okoli otokov.
"Pravica do ribolova je za nas pomembnejša od suverenosti, a pravica do ribolova hkrati pomeni našo suverenost," je dejal aktivist in vodja flote Čen Čunšeng.

Tajvanske zastave jim ni uspelo izobesiti
Ladje so se otokom približale na tri navtične milje, kar je že območje, ki ga ima Japonska za svoje teritorialne vode. Zaradi slabega vremena pa nobena od tajvanskih ladij na otokih ni pristala, da bi tam razobesili zastavo, kot so sprva nameravali, zato so se vrnili proti Tajvanu.

Tako Kitajska kot Tajvan sta v preteklosti pridobila pravice za suvereno upravljanje z otoki. Japonska vlada pa je nedavno sklenila, da bo od zasebnega lastnika kupila otoke, kar je sprožilo ostre proteste predvsem na Kitajskem, odnosi med državama pa so se močno poslabšali.

Tako Japonska kot Kitajska sta ravno v predvolilnem obdobju. Zaradi nabiranja volilnih glasov pa nobena izmed strani ne želi odstopiti od svojih stališč. Japonskemu premierju Jošihiku Nodi ankete javnega mnenja kažejo slabo podporo. Na Kitajskem pa bodo imeli težko pričakovani 18. kongres kitajske komunistične partije, kjer bodo po desetletju vladanja odločali o usodi političnega vrha.

Japonska kupila tri od petih otokov, ki naj bi bili bogati s surovinami
Sporno otočje je sestavljenoiz petih otokov in treh grebenov, ki je okoli 400 kilometrov oddaljeno od Nahe, prestolnice otoka Okinava, in 200 kilometrov od Tajvana. Otoke, ki ležijo na pomembni plovni poti in naj bi bili bogati z naravnimi viri, si poleg Japonske lastita še Kitajska in Tajvan.
Japonska vlada je septembra letos za okoli dve milijardi jenov (slabih 20 milijonov evrov) kupila tri od petih otokov. Nakup je sprožil jezo kitajske vlade in protijaponske proteste v nekaterih kitajskih mestih. Otoki so strateško pomembni, poleg tega pa naj bi bili bogati s surovinami.
Spor zaradi otokov, je med drugim načel gospodarsko sodelovanje med državama. Več japonskih podjetij je začasno ustavilo uvoz na Kitajsko, potem ko so na Kitajskem vandali uničili več japonskih trgovin zastopstvo za uvoz avtomobilov. Poslovna škoda je ocenjena na 345 milijard dolarjev.

Med drugim je Kitajska zaradi ozemeljskega spora odpovedala torkovo slovesnost ob 40. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov z Japonsko.