Iraška vojska se Mosulu približuje z juga. Foto: Reuters
Iraška vojska se Mosulu približuje z juga. Foto: Reuters
Pešmerge
Pešmerge tvorijo ključni del združenih sil v boju proti IS-ju v bitki za Mosul. Mestu se približujejo z vzhoda. Foto: EPA
Iraško-kurdska koalicija že tretji dan nad Mosul
Bitka za Mosul bo dolga

Tretji dan ofenzive pripadniki iraške vojske še naprej prodirajo z juga, medtem ko se pešmerge (kurdski borci) mestu približujejo z vzhoda. Po poročanju BBC-ja so doslej pripadnike IS-ja pregnali iz desetih vasi, sprva pa je bilo rečeno, da so osvobodili tudi bližnje mesto Karakoš, sicer pred vojno največje iraško mesto s krščansko večino. Poveljnik vladnih sil je to pozneje zanikal. Vladne in kurdske sile so od Mosula trenutno oddaljene od 30 do 40 kilometrov.

Združeni narodi so sporočili, da je iz mesta zbežalo 900 prebivalcev, ki so se zatekli v bližnjo Sirijo. Gre za prvo večjo skupino Mosulčanov, ki so zapustili mesto zaradi ofenzive. Begunce so namestili v begunsko taborišče, kjer bodo po besedah tiskovne predstavnice UNCHR-ja ostali začasno, potem pa jih bodo preselili na varen kraj v Iraku.

V Mosulu naj bi bilo po poročanju BBC-ja okoli 5.000 borcev IS-ja, proti katerim se bojuje okoli 34.000 vojakov iraške vojske, pešmerge, plemena sunitskih Arabcev in šiitske paravojaške enote, podpirajo pa jih zavezniške sile z ZDA na čelu.

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek dejal, da je operacija v Mosulu mejnik v njegovi zavezi o porazu IS-ja. Vojaške sile po njegovem mnenju napredujejo uspešno in bodo sklenile obroč okoli mesta, opozoril pa je na možnost eksodusa civilistov. Na vprašanje, ali IS uporablja civiliste za živi ščit, je tiskovni predstavnik Pentagona odgovoril pritrdilno. "Zadržujejo jih proti njihovi volji. V zadnjem dnevu ni bilo sprememb glede bega oz. odhajanja prebivalcev iz mesta."

Po poročanju Reutersa pripadniki IS-ja ne le da zadržujejo prebivalce, nekatere naj bi celo usmerili na točke v mestu, ki bodo najverjetneje tarča zračnih napadov.

Največje mesto sploh v rokah IS-ja, — pred okupacijo je imelo drugo največje iraško mesto okoli dva milijona prebivalcev, zdaj pa jih ima po neuradnih podatkih okoli 700.000, ZN pa ocenjuje, da jih je skupaj z zaledjem 1,5 milijona —, se pripravlja na ključni del vojaške operacije, katere najhujši boji so predvideni novembra in decembra.

Združeni narodi, ki opozarjajo na možnost velike humanitarne katastrofe, medtem pripravljajo nova zatočišča zunaj Mosula. Po nekaterih podatkih bi lahko iz mesta v prvih dneh in tednih zbežalo okoli 200.000 prebivalcev.

Iraško-kurdska koalicija že tretji dan nad Mosul
Bitka za Mosul bo dolga