Francoske kmete je močno udarila tudi ruska prepoved uvoza izdelkov z Zahoda. Foto: EPA
Francoske kmete je močno udarila tudi ruska prepoved uvoza izdelkov z Zahoda. Foto: EPA
false
Francoskim kmetom je zaradi vse nižjih prihodkov prekipelo, od države pričakujejo pomoč. Foto: EPA

Kot poudarjajo kmetje, se zaradi nizkih cen s svojim delom ne morejo več preživljati. Nizke cene zaradi ostrega boja med velikimi trgovskimi verigami se še dodatno znižujejo zaradi ruskih sankcij in prepovedi uvoza. V znak protesta so se z različnih koncev Francije odpravili v Pariz. Približno 100 se jih je odpeljalo tudi pred francoski parlament, kjer so politikom predali svoje zahteve.

Po podatkih sindikata kmetov je v Pariz prišlo 1.733 traktorjev, veliko protestnikov pa je v prestolnico prišlo tudi z avtobusi. Policija je ocenila, da je v Pariz prišlo približno 1.580 traktorjev, vendar pa so se Parižani na protest dobro pripravili in na delo večinoma odšli z javnim prevozom, tako da protest ni ohromil prometa.

Kmetje pričakujejo novo pomoč od francoske vlade, ki je pred šestimi tedni odpisala dolgove v znesku 600 milijonov evrov. A kmetje vztrajajo, da potrebujejo veliko več, in trdijo, da je francosko kmetijstvo na robu zloma. "Moralno gledano je najtežje to, da ne morem živeti od svojega dela," je dejal kmet Maxime Pilorget, ki se ukvarja s pridelavo mleka. Kot pravi, ga proizvodnja mleka stane več kot dobi zanj. Pridelovalci mleka se spopadajo z velikim padcem prihodkov, saj je na svetovnem trgu preveč mleka.

Francoski rejci prašičev so težko konkurenčni danskim in nemškim kolegom, kjer so stroški vzreje živali veliko nižji.

Kot poroča BBC, se francoski kmetje, ki so se po desetletjih državne protekcije znašli na globalnem trgu, težko spopadajo s trenutnimi razmerami.

Na padec cen kmetijskih izdelkov vplivajo tudi spremenjene prehranske navade, skromnejše povpraševanje iz Kitajske in ruski embargo na uvoz evropskih proizvodov zaradi Ukrajine. Francoske oblasti ocenjujejo, da je na robu bankrota okoli 10 odstotkov kmetij v Franciji. Njihov skupni dolg znaša milijardo evrov.