Assange je na sodišče prišel v spremstvu odvetnice, pred sodiščem pa so se zbrali njegovi številni podporniki. Foto: Reuters
Assange je na sodišče prišel v spremstvu odvetnice, pred sodiščem pa so se zbrali njegovi številni podporniki. Foto: Reuters
Assange pred izročitvijo Švedski

Po več kot mesec dni dolgem procesu je sodišče v Londonu odločilo, da bodo Assangea izročili Švedski, kjer ga obtožujejo spolnih zlorab. Sodišče se je za izročitev odločilo kljub številnim pozivom, da bi taka poteza pomenila kršitev človekovih pravic, so pa bili postopki z zahtevo za izročitev izvedeni v skladu z vsemi normani in predpisi.

Assange, ki je od decembra lani na pogojnem izpustu v Veliki Britaniji in ki je svet, predvsem pa ZDA, razburil z objavo na tisoče tajnih diplomatskih dokumentov, je že napovedal, da se bo na odločitev sodišča pritožil. Časa za pritožbo ima sedem dni, če ne, ga bodo čez deset dni izročili Švedski, sodišče pa bo imelo nato 40 dni časa za dokončno odločitev o izročitvi.

Štiri leta zaporne kazni za domnevno posilstvo
Assange je na Švedskem osumljen spolnega napada na dve ženski, kar pa Avstralec vztrajno zanika in trdi, da gre za politično motiviran proces. Ena od njiju Assangea obtožuje, da je imel z njo spolni odnos, medtem ko je spala, druga pa ga obtožuje, da je med spolnim odnosom namerno poškodoval kondom. Švedsko tožilstvo je pojasnilo, da prva kršitev spada med tri najhujše kategorije posilstva na Švedskem, za kar mi grozi štiriletna zaporna kazen.

Assangeevi odvetniki so prepričani, da njihov varovanec na Švedskem ne bo deležen pravičnega sojenja, obstaja pa tudi možnost, da bi ga izročili ZDA. Ob tem že ves čas opozarjajo, da ZDA proti Assangeu pripravljajo svojo obtožnico zaradi vohunjenja, za kar bi ga lahko poslali v zapor v vojaško oporišče Guantanamo na Kubi ali pa bi mu prisodili smrtno kazen.

Odvetniki Juliana Assangea so švedskega premierja Fredrika Reinfeldta obtožili, da ustvarja "toksično ozračje" na Švedskem in da Assange ne bo deležen pravičnega sojenja, saj ga na Švedskem predstavljajo "kot državnega sovražnika številka ena".

Assange bo moral znova plačati varščino
Assange se je britanskim oblastem sam predal v začetku decembra lani, 16. decembra pa so ga po plačilu varščine izpustili iz pripora. Od takrat živi na podeželskem posestvu prijatelja Vaughana Smitha, enega izmed ustanoviteljev kluba Frontline. Po današnji odločitvi sodišča bodo Assangea spet priprli, izpustili pa ga bodo ob plačilu nove varščine.

Assange pred izročitvijo Švedski