Assange trdi, da so obtožbe švedskih oblasti izmišljene. Foto: EPA
Assange trdi, da so obtožbe švedskih oblasti izmišljene. Foto: EPA

Assange je na londonskemu sodišču nadaljeval boj proti izročitvi Švedski, kjer ga obtožujejo posilstva in spolnega nasilja. Med pričanjem je priča obrambe, nekdanji glavni švedski tožilec Sven-Erik Alhem pojasnil, da bi morala biti švedska tožilka Marianne Ny "prepričana, da bo Assange lahko podal svojo različico dogodkov v podrobnosti".

Po mnenju Alhema je izredno čudno, da niso poskušali izvedeti Assangeeve različice zgodbe, nenavadno pa je tudi, da je švedsko tožilstvo dopustilo, da je njegovo ime prišlo v javnost, saj na Švedskem sodni procesi, ki obravnavajo posilstva, potekajo za zaprtimi vrati.

Alhem je na sodišču dejal, da ni potrebe za izročitev Švedski, saj lahko pogovor z Assangeem izvedejo tudi prek videokonference. "Ne razumem, zakaj ne morete Assangea zaslišati v tej državi, če so britanske oblasti tako zaslišanje dovolile," je poudaril Alhem.

Odvetniki ustanovitelja WikiLeaksa so na sodišču zagovarjali, da mora morebitno zaslišanje s strani Assangea potekati pred očmi javnosti, saj po njihovem mnenju Assange med procesom na Švedskem ne bi bil deležn pravičnega sojenja.

Britanska odvetnica švedskih oblasti jim je odgovorila, da se na Švedskem zaslišanja v nekaterih primerih izvajajo za zaprtimi vrati, pogosto pa so dokazi objavljeni po procesu in predstavljeni v razsodbi. Zatrdila je, da je švedska tožilka Ny izdala zaporni nalog za Assangea šele po neuspešnih pozivih, da se dogovorijo za njegovo zaslišanje.

Nadaljevanje zaslišanja na sodišču bo potekalo v petek, vendar ne gre pričakovati, da bi bila že takrat znana razsodba.