Zelo redko se zgodi, da bi odstop generalnega inšpektorja Cie postal novica dneva, a preteklo leto je bilo za Cio izredno turbulentno. Foto: Reuters
Zelo redko se zgodi, da bi odstop generalnega inšpektorja Cie postal novica dneva, a preteklo leto je bilo za Cio izredno turbulentno. Foto: Reuters

Novico je v ponedeljek sporočila ameriška Centralna obveščevalna agencija (Cia). V sporočilu za javnost so zapisali, da je bil Buckley vodja inšpektorata, ki je skrbel za nadzor nad pravilnostjo postopkov agencije več kot štiri leta, in da je svoj odhod načrtoval že več mesecev, zato ta ni politične narave. Dobil naj bi novo zaposlitev v zasebnem sektorju.

Turbulentno leto
Zelo redko se zgodi, da bi odstop generalnega inšpektorja Cie postal novica dneva, a preteklo leto je bilo za Cio izredno turbulentno. Ne le da je ameriški senat objavil 500 strani dolg povzetek več kot 6.000 strani dolgega poročila o Cijinem mučenju domnevnih terorističnih osumljencev po 11. septembru 2011, senatni odbor za obveščevalne dejavnosti je Cio obtožil vdora v računalnike zaposlenih v senatu, da bi preprečili objavo omenjenega povzetka poročila.
V javnosti objavljeno poročilo je razkrilo, da je več agentov Cie (trije tehnični strokovnjaki in dva pravnika) neutemeljeno vdrlo ali dobilo dostop do računalniške mreže, prek katere so si senatni preiskovalci izmenjevali datoteke o brutalnem mučenju domnevnih teroristov. Buckley se je na to odzval, rekoč, da so nekateri zaposleni Cie "res delovali neskladno s splošnimi pravili". Primer je predal oddelku za pravosodje, ki pa je odločilo, da je premalo trdnih dokazov za začetek postopka.

Vodja Cie John Brennan trdi, da Cia ni vohunila za senatom. Nasprotno pravi, da so senatni preiskovalci nepooblaščeno prišli do zaupnih informacij in jih odnašali s seboj, preiskovalci Cie pa so le poskušali ugotoviti, do katerih informacij so se dokopali.

Več pooblastil
Istega dne, ko je svojo odpoved napovedal Buckley, je predsednica senatnega odbora za obveščevalno dejavnost Dianne Feinstein poslala pismo ameriškemu predsedniku Baracku Obami, v katerem mu predlaga, naj predlaga sprejetje zakona, ki bi v ZDA prepovedal mučenje in prepovedal dolgotrajno zadržanje osumljencev. Med drugim ga je pozvala tudi k večji moči generalnega inšpektorja Cie, tudi tako da je obveščen o delu Cie in njenih dejavnostih.