Brennen je bil leta 2002, ko se je začel sporni program zapiranj in zasliševanj, visoki uradnik v ameriški obveščevalni agenciji. Foto: Reuters
Brennen je bil leta 2002, ko se je začel sporni program zapiranj in zasliševanj, visoki uradnik v ameriški obveščevalni agenciji. Foto: Reuters
Cia
Zaradi spornih tehnik Cie so se ZDA znašle na udaru kritik držav, kot so Severna Koreja, Iran in Rusija. Foto: Reuters
Cia zagovarja svoje metode

Poročilo senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti, ki so ga pripravljali pet let in obsega šest milijonov strani dokumentacije, je dvignilo veliko prahu. V njem so namreč razkrili, da so teroristične osumljence v tajnih zaporih Cie mučili, vendar te sporne zasliševalske tehnike vseeno niso prinesle veliko uporabnih informacij v vojni proti terorizmu.

Brennan je v četrtek na sedežu Cie pojasnil, da so nekateri agenti prekoračili svoja pooblastila, a večina jih je le opravljala svoje dolžnosti. Sam je prepričan, da je agencija veliko stvari naredila prav v času, ko ni bilo lahkih odgovorov.

Kot je dejal, je program zapiranj in zasliševanj prinesel koristne informacije, ki so ZDA pomagali preprečiti napade, ujeti teroriste in rešiti življenja, vendar pa niso ugotovili, da bi bilo to lahko posledica spornih zasliševalskih tehnik.

Brennan kritik in poročila ni tako ostro zavrnil, kot so to storili zagovorniki mučenja, med njimi nekdanji ameriški podpredsednik Dick Cheney, nekdanji direktor Agencije za nacionalno varnost Michael Hayden in nekdanji direktor Cie George Tenet in konservativni televizijski komentatorji.

Republikanski senator iz Arizone John McCain, ki so ga mučili v ujetništvu med vietnamsko vojno, je poročilo pozdravil in tako kot vedno prej "posebne zasliševalske metode zavrnil".

Vendar pa je tudi Brennan vztrajal, da je bilo mučenje koristno in da so na tej podlagi prišli med drugim do informacij o skrivališču vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna. Tako kot tudi drugi državni uradniki, ki zagovarjajo ravnanje s terorističnimi osumljenci, se je Brennan skliceval na posebne okoliščine.

Cheney obseden s preprečitvijo napadov
Te okoliščine pa so bile precej nerodne za administracijo predsednika Georgea Busha. Cia je predsednika nekaj dni pred napadom obvestila, da se Al Kaida pripravlja na napad na ZDA. Na nevarnost Al Kaide so opozarjali tudi uradniki administracije, ki so ostali še iz časov Billa Clintona. Vendar pa se je nova Busheva ekipa nacionalne varnosti osredotočala na Rusijo in velike teme, bradači v votlinah Afganistana pa je niso skrbeli.

Dokler ni prišlo do napadov 11. septembra 2001, nato se je kolo obrnilo za 180 stopinj in še posebej Cheney je postal obseden s preprečitvijo novih napadov. Američani niso vedeli, kaj je še v pripravi, in nujno je bilo poiskati odgovore. "Takrat ni bilo preprostih odgovorov," je dejal Brennan in zatrdil, da je Cia storila veliko dobrega za zavarovanje države in državljanov.

Dejstvo pa ostaja, da so ZDA članica Konvencije proti mučenju, ki jo je podpisal nihče drug kot idol današnjih največjih zagovornikov mučenja Ronald Reagan. Konvencija prepoveduje mučenje tudi v izrednih razmerah, na katere se zdaj sklicujejo zagovorniki posebnih zasliševalskih metod.

Cia zagovarja svoje metode