Ministrica Vesna Pusić se brani, češ da je izbrala najbolj ekonomično rešitev za vrnitev. Foto: EPA
Ministrica Vesna Pusić se brani, češ da je izbrala najbolj ekonomično rešitev za vrnitev. Foto: EPA
Danilo Türk je kot predsednik države za pot v BiH oktobra 2008 porabil skoraj 90.000 evrov. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Pusić se je decembra v Ankaro odpravila z redno letalsko linijo, za vrnitev pa je v Ankaro iz Zagreba priklicala vladno letalo, saj ni želela prenočiti v Turčiji. To je bilo bolj ekonomično, odgovarja na kritike o razsipnosti.

V medijih so se namreč pojavile ocene o stroških uporabe vladnega letala. Proračun naj bi to stalo 120.000 kun, kar je približno 15.600 evrov, oziroma 100.000 kun več, kot bi stala prenočitev petčlanske delegacije v Ankari in vrnitev z redno linijo, poroča portal hrvaške nacionalne radiotelevizije hrt.hr.

Ministrica odgovarja, da je vladno letalo sredstvo, ki ga uporablja za opravljanje dela oziroma potovanja, povezana z zunanjimi in evropskimi zadevami.

Kritični odzivi
Nizajo se odzivi na dejanje ministrice Pusić. Minister za podjetništvo in obrt Gordan Maras je dejal, da je njegov edini odgovor, da se morajo vsi obnašati v okviru situacije, v kateri je Hrvaška.

Podpredsednica Združenja Žvižgač Vesna Balenović je ostrejša. Meni, da mora Pusić sama kriti stroške poti z vladnim letalom, ob tem pa se mora hrvaškim državljanom in državljankam opravičiti. Če poti ne bo plačala, naj to storita premier Zoran Milanović in predsednik države Ivo Josipović. Če tudi onadva tega ne bosta storila, pa morajo vsi trije odstopiti, meni Balenović.

Predsednik Josipović je v okviru predvolilne kampanje - 11. januarja ga namreč čaka drugi krog predsedniških volitev - na vprašanja novinarjev o uporabi letala odvrnil, da so to časi, ko mora vsak funkcionar paziti na porabo javnih sredstev. Dodal je, da sam z vladnim letalom ne bi potoval, ampak bi ostal v Ankari in uporabil javni prevoz.

Türk za pot v BiH porabil skoraj 90.000 evrov
(Pre)draga letalska potovanja tudi slovenskim politikom niso tuja. Spomnimo, oktobra 2008 je takratni predsednik države Danilo Türk za pot z letalom v Bosno in Hercegovino, z avtomobilom oddaljeno le nekaj ur, porabil kar 89.100 evrov.

Letalo s 14 sedeži Global Express proizvajalca Bombarider je predsedniški urad za pot na dvodnevni obisk najel pri švicarskem podjetju Jet Aviation, z njim pa so prvi dan opravili polet iz Ljubljane v Sarajevo, drugi dan najprej iz Sarajeva v Mostar, nato v Banjaluko, zatem pa nazaj v Ljubljano.

Najem letala decembra 2008 za potovanje takratnega premierja Boruta Pahorja v Bruselj, prav tako za dva dni, pa je stal 15.860 evrov. Kot razlog za najem letala so v kabinetu premierja tedaj navedli številne obveznosti, ki jih je imel Pahor.