Nemški komisar Günther Oettinger se je neprimerno izražal tudi o istospolno usmerjenih in ženskah, za katere je dejal, da ne bi zmogle doseči najvišjih položajev brez prednostnih kvot. Foto: EPA
Nemški komisar Günther Oettinger se je neprimerno izražal tudi o istospolno usmerjenih in ženskah, za katere je dejal, da ne bi zmogle doseči najvišjih položajev brez prednostnih kvot. Foto: EPA

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so se v sredo odzvali, da te besede razkrivajo občutek superiornosti, zakoreninjen v nekaterih zahodnih politikih.

"Premislil sem o svojem govoru in zdaj vidim, da so besede, ki sem jih uporabil, ustvarile slabe občutke in morda celo prizadele nekatere ljudi. To ni bil moj namen. Opravičil bi se rad za kakršne koli pripombe, ki niso bile tako spoštljive, kot bi morale biti," je Oettinger zapisal v izjavi za javnost. K temu je dodal, da "močno spoštuje dinamiko kitajskega gospodarstva" in da je "Kitajska partnerica in težka tekmica".

Oettinger želel zdramiti nemško občinstvo
Oettinger je pojasnil, da je želel z iskrenim in spontanim govorom le zdramiti nemško občinstvo s sporočilom, da nihče ne bi smel biti presenečen nad porazom v globalni bitki za konkurenčnost, če se bodo Nemci osredotočali na zniževanje upokojitvene starosti in zviševanje pokojnin.

Prav tako je v govoru poudaril potrebo po delujočem evropskem vodenju - trgovinski sporazum s Kanado Ceta namreč kaže, kako hitro lahko Evropa izgubi verodostojnost zanesljive partnerice, je komisar še zapisal v izjavi, objavljeni v četrtek v Bruslju.

Valonija, mikroregija, ki jo vodijo komunisti
Ob tem je obžaloval, da so nekateri napačno navajali njegove izjave o belgijski regiji Valoniji, ki je z nasprotovanjem Ceti na koncu močno zapletla podpis sporazuma. Valonija je po njegovih besedah zgodovinsko pomembna evropska regija, ki dejavno prispeva h kulturni in politični raznolikosti Evrope. V Hamburgu pa je Oettinger o Valoniji po poročanju nemških medijev govoril kot o "mikroregiji, ki jo vodijo komunisti".

Oettingerjevo opravičilo je najbrž spodbudil sredin telefonski pogovor s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Oettinger naj bi po odstopu zdajšnje podpredsednice Bolgarke Kristaline Georgieve prevzel tudi podpredsedniški položaj.