Hadž je eno največjih verskih zborovanj na svetu. Foto: EPA
Hadž je eno največjih verskih zborovanj na svetu. Foto: EPA
Šotori v Mini
Sprejem več milijonov romarjev je velik logistični zalogaj. Foto: EPA

Kurban bajram je drugi najpomembnejši praznik za muslimane in čas, ko številni verniki opravljajo hadž oziroma romanje v Meko. "S tem na praktičen način potrjujejo svoje verovanje z opravljanjem hadžskih obredov, ki potekajo ob točno določenem času na točno določenih mestih," je zapisala v sporočilu za javnosti islamska skupnost Slovenije in sporočila, da bo osrednja bajramska slovesnost kurban bajram v ponedeljek, 12. septembra, v športni dvorani Slovan na Kodeljevem v Ljubljani.

Bajramska molitev bo organizirana tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

"V današnjem času je ob veliki dostopnosti različnih materialnih dobrin zavest o enakosti ljudi ne glede na položaj in bogatstvo še kako pomembna in zaželena, saj smo priča težkim socialnim primerom, zato so dnevi kurban bajrama priložnost, da izrekamo priprošnje za sebe, svojo družino in ostale ljudi. Vsem vernikom čestitamo nastopajoče bajramske dni in jim želimo vse dobro," so še zapisali.

Verniki po poti Mohameda
Vsako leto se romanja v Meki udeleži več kot milijon vernikov s celega sveta, letos bo med njimi tudi 13 muslimanov iz Slovenije. Po obredih v Veliki mošeji v Meki, ki so potekali ves teden, so se verniki danes, prvi dan hadža, po veliki vročini z avtobusi, vlaki ali peš odpravljajo v Mino, predel Meke, oddaljen okoli pet kilometrov. Verniki sledijo poti, za katero verjamejo, da jo je pred 1.400 leti opravil islamski prerok Mohamed. Hadž je eno največjih verskih zborovanj na svetu. V Mini so za nastanitev tolikšne množice romarjev postavili ogromno šotorov.

V nedeljo se bodo romarji odpravili na goro Arafat, kar bo glavni del romanja, poroča BBC. Med milijoni vernikov pa letos ne bo muslimanov iz Irana, sicer šiitov, saj se Iran in Savdska Arabija zaradi napetosti med državama o tem nista mogla dogovoriti.

Lanska nesreča med najhujšimi
Lani se je zgodila nesreča, ki naj bi bila najhujša v zgodovini hadža. Med verniki, ki so se odpravljali na obred simbolnega kamenjanja hudiča, je izbruhnilo prerivanje, v katerem je umrlo več kot 2.000 ljudi, med njimi več kot 400 Irancev. Savdske oblasti, ki so napovedale preiskavo, niso pa še objavile nikakršnih rezultatov. Letos bo ta obred potekal v ponedeljek.

Iran meni, da Savdska Arabija ne naredi dovolj za zagotavljanje varnosti romarjev, Rijad pa Teheran obtožuje, da ima nerazumne zahteve. Državi nimata diplomatskih stikov, na nasprotnih straneh pa stojita v vrsti konfliktov, tudi v Siriji in Jemnu.