Olmert je bil župan Jeruzalema od leta 1993 do 2003. Foto: EPA
Olmert je bil župan Jeruzalema od leta 1993 do 2003. Foto: EPA

Vse obtožbe se nanašajo na obdobje, ko je bil Olmert župan Jeruzalema in minister. Nekdanji premier je kriv, ker je nezakonito priskrbel posle svojemu poslovnemu prijatelju.

Oproščen je bil dveh obtožb, in sicer o prejemu podkupnine od ameriškega poslovneža in o čezmernem zaračunavanju stroškov dobrodelnim organizacijam. Od poslovneža naj bi prejel 150.000 dolarjev in v žep pospravil še 92.000 dolarjev za dvojno zaračunavanje potnih stroškov.

V primeru obsodbe za vse tri obtožbe je Olmertu grozilo do pet let zapora. Poleg omenjenih obtožb se nekdanji premier na sodišču zagovarja tudi za obtožbe, da je prejel več milijonov dolarjev v zameno za odobritev načrtov za gradnjo razkošnega naselja nad Jeruzalemom.

Olmert je do zdaj zanikal vse obtožbe, sodišče pa ga je obsodilo samo za primer, ko je kot minister pomagal svojemu poslovnemu prijatelju.

Opustitev dveh obtožb je presenečenje, saj so vsi pričakovali trojno obsodbo. Levo usmerjeni izraelski časopis Haaretz je razsodbo opisal kot "uničujoč poraz" za tožilstvo, medtem ko je desno usmerjeni Ynet poročal, da gre za "pravosodni potres".

Olmert je premierski položaj zapustil septembra leta 2008, ko so prišle na dan obtožbe o korupciji. Takrat je pojasnil, da je odstopil, ker hoče oprati svoje ime. Na čelu vlade ga je pozneje zamenjal Benjamin Netanjahu.