Obama še ni izpolnil obljube o zaprtju Guantanama. Foto: EPA
Obama še ni izpolnil obljube o zaprtju Guantanama. Foto: EPA

Gre za prve izpustitve iz ameriškega zapora za teroristične osumljence v letu 2015, ki jih je Washington izpeljal kljub nasprotovanju republikancev, ki so zahtevali začasno ustavitev premestitev iz Guantanama, saj po njihovem mnenju tam zaprti pomenijo preveliko grožnjo ZDA in njenim zaveznicam.

Ameriški predsednik Barack Obama je že ob izvolitvi pred šestimi leti obljubil zaprtje spornega zapora, ki so ga odprli leta 2002 v času predsednika Georgea Busha in je bil namenjen za prijete v ameriškem boju proti terorizmu.

Obama s svojimi načrti ni bil uspešen, saj so jih blokirali v kongresu. Lani je vseeno pospešil premeščanje zapornikov in Guantanamo je zapustilo 28 posameznikov, kar je največ od leta 2009.

Nekateri še vedno prenevarni za ZDA
V zaporu ostaja še 122 ujetnikov, potem ko so izpustili pet ujetnikov, ki prihajajo iz Jemna in so bili vsi zaprti več kot 12 let. Njihovo izpustitev so odobrili že pred petimi leti. Ameriške oblasti niso pojasnile, česa so bili obtoženi.

Od preostalih zapornikov jih je 54 dobilo dovoljenje za premestitev, medtem ko drugi po trditvah ameriških oblasti še vedno pomenijo preveliko nevarnost na prostosti.

V Washingtonu zatrjujejo, da je varnost glavnega pomena pri odločitvi za premestitev, ki jo sprejmejo na podlagi ocen predstavnikov obveščevalnih, vojaških in diplomatskih služb.

"Rezultat tega je, da več kot 90 odstotkov premeščenih zapornikov v času Obamove administracije živi tiho po vsem svetu," je dejal posebni odposlanec ameriškega obrambnega ministrstva za zaprtje Guantanama Paul Lewis.