Predstavniki ZDA so se morali braniti obtožb. Foto: Reuters
Predstavniki ZDA so se morali braniti obtožb. Foto: Reuters

Vsaka članica Združenih narodov mora vsaka štiri leta prestati redni periodični pregled o položaju človekovih pravic v državi. V ponedeljek so bile na vrsti ZDA in ni šlo prav gladko.

ZDA so redno deležne kritik zaradi smrtne kazni. V ZDA so lani usmrtili 35 ljudi, več od tega so jih le Kitajska, Iran, Savdska Arabija in Irak. V ponedeljek so se vrstile pobude, naj ZDA vsaj uvedejo moratorij, če se že ne zmorejo odpovedati tovrstnemu kaznovanju.

Kritike so še naprej letele tudi na taborišče za osumljene teroriste Guantanamo, ki ga predsednik Barack Obama zapira vse od leta 2009, a brez posebnega uspeha. Bilo je več pozivov, naj ZDA vsaj plačajo odškodnino po nedolžnem zaprtim.

Pakistanske predstavnike je zanimalo, kdaj bodo ZDA nehale pobijati ljudi z brezpilotnimi letali. Druge pa je zanimalo, kdaj bodo ZDA prenehale vohuniti povsod in za vsemi, kdaj bodo začele ustrezno ravnati z nezakonitimi priseljenci ter reformirale pravosodni sistem, ki je rasno neenakopraven.

Rednemu seznamu kršitev pa so se tokrat pridružili še primeri policijskega nasilja. Namibijska predstavnica Gladice Pickering je tako opozorila, da v ZDA beli policisti ubijajo neoborožene črnce, in pravnik pravosodnega ministrstva James Cadogan je priznal, da se morajo poboljšati.