Pokop ene izmed krščanskih žrtev nedeljskega samomorilskega napada v Lahoreju. V skoraj 200-milijonskem večinoma muslimanskem Pakistanu živi približno dva milijona kristjanov. Foto: EPA
Pokop ene izmed krščanskih žrtev nedeljskega samomorilskega napada v Lahoreju. V skoraj 200-milijonskem večinoma muslimanskem Pakistanu živi približno dva milijona kristjanov. Foto: EPA
Lahore
Prizorišče napada je bil javni park v Lahoreju, kjer je bilo v času eksplozije 8.000 ljudi. Foto: EPA
Lahore
Pogled na zaprt trg v Lahoreju. Vlada je po samomorilskem napadu razglasila tridnevno žalovanje v vzhodni provinci Pandžab, kjer leži Lahore. Foto: EPA
Napad na kristjane, večina žrtev muslimanov

Šarif je po sestanku z vodji varnostnih služb zahteval boljšo koordinacijo med posameznimi službami. Prav tako bodo paravojaške enote "Rangersov" dobile dodatna pooblastila, ki med drugim vključujejo racije in zasliševanje osumljencev. Podobno, kot to počnejo zadnji dve leti v Karačiju. Varnostni organi so medtem v petih racijah zasegli več kosov orožja in aretirali nekaj posameznikov.

Napadli kristjane, večina ubitih muslimanov
Odgovornost za napad v javnem parku v drugem največjem pakistanskem mestu Lahore, ki ima deset milijonov prebivalcev, je prevzela odpadniška veja pakistanskih talibanov Džamat ul Ahrar. Kot so sporočili skrajneži, je bil napad usmerjen proti kristjanom, ki so praznovali veliko noč. A večina ubitih, med 55 in 60, je bila muslimanov. "Napadli smo kristjane. Predsedniku vlade Navazu Šarifu pa želimo sporočiti, da smo vstopili v Lahore," je po napadu dejal Ehsanulah Ehsan, predstavnik talibanov. Skupina je ob tem napovedala nove napade, katerih tarče naj bi bile predvsem šole in fakultete.

Med mrtvimi najmanj 29 otrok
Kot je pojasnila predstavnica reševalnih služb Deeba Šahnaz, je med ubitimi najmanj 29 otrok, sedem žensk in 34 moških. Poleg tega je približno 340 ljudi ranjenih, med njimi 25 huje. Predsednik vlade Šarif, ki izhaja prav iz Lahoreja, je v bolnišnicah obiskal žrtve in napovedal, da bodo odgovorni kaznovani. "Naš cilj je, da smo kot narod močnejši, medtem pa si strahopetni sovražnik izbira lahke tarče," je v sporočilu za javnost med drugim povedal Šarif.

Obsodbe napada se vrstijo
Mednarodna skupnost je napad ostro obsodila. ZDA so napade označile za "strahopetne", ruski predsednik Vladimir Putin pa za "zločin". Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je odgovorne pozval, naj krivce privedejo pred roko pravice. "Fanatično nasilje" nad kristjani je v nedeljo zvečer ostro obsodil tudi Vatikan. Kot je poudaril tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi, gre za "grozen pokol več deset nedolžnih ljudi, ki meče temno senco na praznik velike noči". Papež Frančišek pa je danes ob koncu velikonočnih slovesnosti pozval k večji varnosti verskih manjšin.

Po napadu v Pešavarju vojna proti terorizmu
Nedeljski napad v Lahoreju je najhujši po decembru 2014, ko je v pokolu na vojaški akademiji v Pešavarju umrlo 134 otrok. Tudi takratni napad so izvedli pakistanski talibani. Po njem so pakistanske oblasti sprejele ostre ukrepe za boj proti islamistom. Med drugim so vzpostavile tudi hitra vojaška sodišča in odpravile šestletni moratorij za izvrševanje smrtne kazni. Varnostne sile so poleg tega aretirale in ubile nekaj sto islamskih skrajnežev.

Cilj islamistov vpeljati šeriatsko pravo
A kljub poostrenim ukrepom imajo skrajneži očitno še dovolj sposobnosti za izvedbo uničujočih napadov. Njihov cilj je strmoglaviti vlado in vpeljati vladavino skrajne različice islama oziroma šeriatskega prava. Napadi skrajnih islamistov v Pakistanu so se začeli pojavljati po pristopu Pakistana h koaliciji za boj proti islamskemu terorizmu, na čelu katere so od napadov na newyorška dvojčka leta 2001 ZDA.

Napad na kristjane, večina žrtev muslimanov