Devetmesečni deček, ki je bil obtožen naklepnega umora, ob svojem prvem nastopu pred sodiščem. Foto: EPA
Devetmesečni deček, ki je bil obtožen naklepnega umora, ob svojem prvem nastopu pred sodiščem. Foto: EPA
Pakistan: Umora obtožili dojenčka

Družina devetmesečnega fantka je bila obtožena poskusa umora, groženj policiji in vmešavanja v državne zadeve, saj naj bi na delavce naftnega podjetja, ki so skušali njihovo gospodinjstvo odklopiti z mreže, in policiste, ki so posredovali, februarja letos metali kamne. Takrat je bilo aretiranih 30 ljudi. Če bodo obsojeni, jim grozi zaporna kazen.

Med obtoženimi je bil tudi devetmesečnik Mohamed Musa Khan, ki so ga aretirali, vzeli njegove prstne odtise in ga odpeljali na sodišče v Lahore, kjer se je pojavil dvakrat, prejšnji teden in danes.

Pakistanski in svetovni mediji so kazali slike in posnetke dečka na sodišču, kjer je sedel v dedkovem naročju, v rokah pa je držal stekleničko mleka. "Še stekleničke ne zna dobro pobrati, kako bi lahko metal kamne na policijo?" je dedek vprašal novinarje, ki so pokrivali odmevni primer. Na televiziji so pokazali tudi jokajočega dojenčka v objemu svojih staršev, medtem ko mu je uslužbenec sodišča jemal prstne odtise.

"Primer nikoli ne bi smel priti pred sodišče"
Ko je novica, da so v Pakistanu podali kazensko ovadbo proti devetmesečniku, obkrožila svet, so se na Pakistan in predvsem pakistansko policijo vsule obtožbe, da slabo ravna z revnimi družinami in da te niso deležne enakopravne obravnave.

Sodišče je v soboto, ko se je Musa Khan drugič pojavil na sodišču, ovrglo in umaknilo vse obtožbe proti devetmesečniku in priznalo, da primer nikoli ne bi smel priti pred sodišče. Družinski odvetnik Irfan Tarar je ob tem povedal, da je policija spisala ovadbo zoper očeta in sina, ne da bi preverila njuno starost. Proces proti drugim članom dečkove družine in ostalim posameznikom se nadaljuje.

Policija sprožila preiskavo o primeru
Zaradi ogorčenja, ki ga je sprožila obtožba, je policija sprožila preiskavo, ki bo skušala pojasniti, kako se je kaj takega lahko sploh zgodilo. Po besedah tiskovnega predstavnika policije je bila ovadba "napaka", zaradi katere so že suspendirali enega uslužbenca.

Pakistan: Umora obtožili dojenčka