Rimšo so prepeljali na skrivno lokacijo, kjer je spet videla svojo družino. Foto: EPA
Rimšo so prepeljali na skrivno lokacijo, kjer je spet videla svojo družino. Foto: EPA

Deklico z imenom Rimša, ki pripada majhni krščanski skupnosti, so muslimanski sosedje obtožili, da je namerno sežgala nekaj strani svete muslimanske knjige. Za bogoskrunstvo je po pakistanski zakonodaji, ki temelji na šeriatskem pravu, zagrožena dosmrtna zaporna kazen ali takojšnja smrt.

Rimšo so po dogodku aretirali in jo poslali v zapor za mladoletne, kjer je še zdaj. Obtožbo o bogoskunstvu je na sodišče vložil imam, ki pa se mora zdaj braniti zaradi domnevnega ponarejanja dokazov. Rimšin odvetnik trdi, da je šlo za zlorabo prava, zato bodo primer proti njemu nadaljevali.

Družina se skriva
Zaradi teh ugotovitev so Rimsho, ki je stara 14 let, a je duševno manj razvita od enako starih otrok, proti plačilu varščine izpustili na prostost, kar je izjemno redka odločitev v sojenjih glede bogoskrunstva. Takoj je odšla k družini, ki pa se zaradi groženj s smrtjo skriva na neznanem kraju.

Vprašanje bogoskrunstva in ostrih kazni je lani v Pakistanu pripeljalo do dveh odmevnih atentatov. Potem ko sta se zavzela za odpravo izjemno ostrih kazni, ki so usmerjene predvsem proti pripadnikom verskih manjšin, sta bila ubita minister za manjšine Šahbaz Bati in guverner Pundžaba Salman Taser.

Muslimani v veliki večini
V 180-milijonski državi živi nekaj več kot dva milijona kristjanov, kolikor je tudi hindujcev, kar 97 odstotkov prebivalcev pa je muslimanov. Oster in občasno tudi zelo krvav razkol vlada med večinskimi suniti in manjšinski šiiti. Zadnji trdijo, da predstavljajo vsaj 20 odstotkov prebivalstva, medtem ko skrajni suniti pišejo, da je šiitov le pet odstotkov. Kritiki opozarjajo, da številnim posameznikom sodijo le zato, ker pripadajo kakšni izmed manjšin.