Pakistanski kristjani v podporo Rimši. Foto: EPA
Pakistanski kristjani v podporo Rimši. Foto: EPA
Deklico in njeno družino so preselili na neznano lokacijo. Foto: EPA

Tako se je odločil, potem ko so v zdravniškem poročilu ocenili, da je stara 14 let, da pa se zdi, da je zaradi nesposobnosti učenja duševno mlajša. Nekateri trdijo, da je stara 11 let in da ima Downov sindrom.
Najvišja zaporna kazen, ki jo lahko izreče sodišče za mladoletne, je sedem let zapora, ne pa dosmrtni zapor kot na običajnem sodišču. Bogoskrunstvo v Pakistanu kaznujejo s smrtno kaznijo, otroci pa so lahko obsojeni samo na dosmrtno zaporno kazen.

Dekličin odvetnik je izrazil upanje, da bo višje sodišče, na katerega so danes vložili zahtevo, da razveljavi obtožnico, v prihodnjih dneh razsodilo v korist obtožene. Rimša Masih je bila tri tedne v priporu za odrasle, potem ko so jo 16. avgusta prijeli, ker naj bi sežgala nekaj strani Korana.

Dokazov ni
Policija je v soboto na sodišču povedala, da preiskovalci niso našli niti dokazov niti prič, ki bi dokazovali njeno krivdo, in da bi morali namesto nje soditi tamkajšnjemu imamu, ki naj bi ji podtaknil zažgane strani Korana.

Sodnik Radža Džavad Abas je nato dejal, da so prejeli zdravniško poročilo, v katerem je navedeno, da je deklica stara 14 let, in da morajo zato primer predati sodišču za mladoletne. Odvetnik soseda, sicer muslimana, ki jo je prijavil, je oporekal zdravniškemu poročilu, vendar je sodnik dejal, da se bo moral pritožiti na sodišču za mladoletne.

Sodnik je nato obravnavo preložil na 1. oktober. Tožilstvo mora do takrat pripraviti novo obtožnico. Na obravnavo je pozval tamkajšnjega imama Kalida Jadona, ki so ga prijeli, ker naj bi dekletu v torbo, ki jo je nosila, domnevno položil nekaj sežganih strani Korana.

Rimšo, ki je po plačilu varščine trenutno na prostosti, je prav tako pozval, naj se udeleži te obravnave, saj tožnik trdi, da je pobegnila na Norveško. Rimšo in njeno družino, ki se od obtožb bogoskrunstva boji za svoje življenje, so, odkar so jo 8. septembra po plačilu varščine izpustili na prostost, preselili na neznano lokacijo.