Pakistanski predsednik naj bi naslednji teden objavil avtobiografijo. Foto: EPA
Pakistanski predsednik naj bi naslednji teden objavil avtobiografijo. Foto: EPA
Posledice bombardiranja v Afganistanu
Pakistan bi dočakal verjetno enako usodo kot Afganistan. Foto: EPA

To je dejal pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, ki dodaja, da naj bi ameriško sporočilo po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 pakistanskim obveščevalnim službam prenesel nekdanji pomočnik ameriškega zunanjega ministra Richard Armitage. Zato sem se odločil, da zaščitim narod, je še povedal Mušaraf.

Govoril je v intervjuju za ameriško televizijo CBS. Pri tem je povedal tudi, da so ZDA po 11. septembru Pakistanu postavile nekaj zelo smešnih zahtev, med katerimi je bila tudi ta, da mora država zatreti izražanje podpore terorističnim napadom, ki so se takrat zgodili v New Yorku. Armitage naj bi zahteval tudi dovoljenje za uporabo obmejnih nadzornih točk za začetek napadov na Afganistan.

Podpora Pakistana Združenim državam Amerike se je v očeh nekaterih analitikov izkazala za ključno pri zmagi nad talibanskim režimom v Afganistanu, ki mu je na oblast predtem pomagal prav Pakistan.

Bush zavrača obtožbe
Mušaraf se je v Beli hiši sešel z ameriškim predsednikom Bushem. Ta je obtožbe o grožnjah zavrnil in dejal, da je to izvedel šele iz časopisov. Ob tem sta oba državnika drug drugemu izkazala spoštovanje in podporo.

Oglasil se je tudi Armitage in dejal, da česa takega, kot so grožnje Pakistanu z bombardiranjem in povratkom v kameno dobo, ne bi nikdar izrekel, prav tako pa niti ni imel pristojnosti za kaj takega. Mušaraf o tej temi med obiskom Bele hiše ni hotel govoriti, kar je pojasnil z besedami, da je zavezan k molčečnosti do izida njegove avtobiografije. Analitiki tako menijo, da gre pri vsem le za poskus ustvarjanja reklame za Mušarafovo knjigo.