Fračišek je leta 2013 obiskal Brazilijo, ampak takrat kot zamenjava za njegovega predhodnika Benedikta XVI., ki je nenadno odstopil s položaja. Foto: EPA
Fračišek je leta 2013 obiskal Brazilijo, ampak takrat kot zamenjava za njegovega predhodnika Benedikta XVI., ki je nenadno odstopil s položaja. Foto: EPA
Bolivija
V Boliviji naj bi se papež zavzel za pravice avtohtonih prebivalcev. Foto: EPA

Gre za ene od južnoameriških najmanjših in najrevnejših držav, kjer je katoličanov med 82 in 93 odstotki prebivalcev, medtem ko v drugih delih celine Katoliška cerkev izgublja vernike, ki prehajajo v druge krščanske skupnosti. Po raziskavi Raziskovalnega centra Pew identificiranje s katolicizmom upada po vsem območju.

Papeževo enotedensko potovanje je prvo na tuje po njegovi encikliki, v kateri poziva k nujnemu varstvu okolja. Prvi bo na vrsti Ekvador, ki ga že več tednov pretresajo protivladni protesti. Protestniki nasprotujejo dvigu davkov in domnevni samovolji oblasti. Vodje protestov so sicer pozvali k začasni ustavitvi protestov med obiskom iz spoštovanja do papeža.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je na oblast prišel leta 2006 z obljubo o pravičnejši razdelitvi državnega bogastva in varstvu naravnih bogastev.

Papeža bo pričakala milijonska množica
Quito, ekvadorsko glavno mesto, so preplavili posterji in plakati, ki slavijo prihod papeža. Nekateri Ekvadorci bodo v pričakovanju Frančiška na glavnem trgu v mestu tudi šotorili. V Quito in obmorsko mesto Guayaquil naj bi prišel še dodaten milijon ljudi, da bodo spremljali maše na prostem.
Ekvador je močno odvisen od nafte in rudarjenja, obenem pa se lahko pohvali z eno od največjih bioraznolikosti na svetu. Medtem ko je papež v svoji encikliki pozval k hitremu ukrepanju za varstvo planeta, levičarska vlada v Ekvadorju hodi po tanki liniji med biznisom in varstvom okolja.

Vlada je po poročanju Reutersa po velikem padcu cen nafte sprejela varčevalne ukrepe, papež pa v encikliki državne voditelje poziva tudi, naj "slišijo krik Zemlje in krik revnih". Ravno ti namreč najbolj občutijo podnebne spremembe, meni papež.

Podpora avtohtonim prebivalcem
V Boliviji, ki bo sledila Ekvadorju, naj bi se papež močno zavzel za pravice avtohtonih prebivalcev. Tam bo obiskal tudi zloglasno nasilni zapor Palmasola, nekakšno virtualno mesto s svojimi pravili. Srečal se bo tudi s predsednikom Evom Moralesom.
Paragvaj, kot tretja država, ki jo bo obiskal papež, pa je med najbolj podkupljivimi v Južni Ameriki. Po podatkih organizacije Transparency International je Paragvaj druga najbolj podkupljiva država na celini. V Paragvaju se bo Frančišek srečal tudi z več družbenimi aktivisti.

Želi prenesti "sporočilo božje nežnosti"
Pred odhodom je Frančišek dejal, da želi "prenesti sporočilo upanja, božje nežnosti in skrbi, še posebno otrokom v stiski, starejšim, bolnim, zaprtim, revnim in tistim, ki so žrtve kulture zavračanja".

V domači Argentini se med tokratnim potovanjem ne bo ustavil, domnevno zato, ker je ni želel obiskati v volilnem letu. Na ameriški kontinent se bo papež vrnil septembra, ko bo obiskal Kubo in ZDA.