Papež Frančišek opozarja katoličane, naj sredi begunske krize
Papež Frančišek opozarja katoličane, naj sredi begunske krize "ne izgubijo vrednot in načel humanosti". Foto: EPA

"Ob sedanjem valu migracij se zdi, da to spodkopava humanističnega duha Evrope, vendar pa to ne sme pomeniti izgube vrednot in načel humanosti (...), čeprav se to pogosto kaže kot hudo breme," je sicer že na začetku tedna dejal papež.

Sredi razprav glede napadov v Kölnu je Frančišek opozoril, da Evropa ima zmogljivosti, da zaščiti svoje državljane, ne da bi odrekla gostoljubje migrantom.

Ob tem je papež pozval tudi k večji enotnosti evropskih držav pri reševanju krize. "Tu ni prostora za avtonomne rešitve posameznih držav. Migracije bodo igrale pomembno vlogo v naši prihodnosti in naš odgovor je lahko le rezultat skupnih prizadevanj spoštovanja človeškega dostojanstva in človekovih pravic," je dejal v ponovoletnem nagovoru veleposlanikom v Vatikanu.

Papež Frančišek je na povabilo judovske skupnosti obiskal osrednjo rimsko sinagogo. Varnostni ukrepi okoli sinagoge kot tudi v Rimu so bili ob prihodu Svetega očeta poostreni. Za varnost je skrbelo več sto oboroženih policistov in varnostnikov.

Spomnimo, da je papež za svojo prvo pot po imenovanju julija 2013 izbral Lampeduso, italijanski otok v Sredozemskem morju, kamor prihaja ogromno prebežnikov iz Severne Afrike na poti v Evropo.

"Svetopisemska dolžnost"
Sprejemanje beguncev je označil za svetopisemsko dolžnost. "Svetopisemsko razodetje nas poziva, naj sprejemamo tujce. Pravi nam, da ko to storimo, odpremo svoja vrata Bogu," je dejal papež v poslanici pred dnevom migrantov in beguncev, ki jo je Vatikan sicer objavil že oktobra.

Med molitvijo angelovega čaščenja na trgu svetega Petra v Vatikanu je papež nekaj besed namenil tudi beguncem. Pozval jih je, naj ne izgubijo upanja in veselja do življenja. "Vsak od vas v sebi nosi zgodbo, kulturo in dragocene vrednote."

"Pogosto ste žal izkusili bedo, zatiranje in strah. Vaša prisotnost na trgu svetega Petra je znak upanja, ki je v Bogu. Ne dopustite, da vam vzamejo to upanje in veselje do življenja," je še dejal papež. Na trgu svetega Petra se je med verniki namreč zbralo tudi 7.000 prebežnikov iz 30 držav.