Po razkritju spolnih škandalov v Cerkvi v ZDA, Avstraliji, na Irskem in drugje so se pojavile domneve o zlorabah tudi v papeževi rodni Nemčiji. Foto: Reuters
Po razkritju spolnih škandalov v Cerkvi v ZDA, Avstraliji, na Irskem in drugje so se pojavile domneve o zlorabah tudi v papeževi rodni Nemčiji. Foto: Reuters

Nadškof Robert Zollitsch se je opravičil žrtvam spolnih zlorab in dodal, da je Cerkev v Nemčiji sprejela ukrepe za začetek preiskav o številnih domnevah o spolnih zlorabah, posvetovanj z žrtvami in preprečitev ponovitev zlorab.

"Nemški škofi so osupli zaradi tega, kar se je zgodilo in zaradi nasilnih dejanj nad otroki," je Zollitsch povedal po 45-minutni zasebni avdienci pri papežu. "Pred nekaj tedni sem žrtve prosil za odpuščanje, kar moram zdaj ponoviti v Rimu."

Zollitsch: Zlorabe niso omejene le na Cerkev
Nemški nadškof je Benedikta XVI. seznanil s stanjem v Nemčiji, kjer so se pojavila poročila o več kot 100 primerih spolnih zlorab v katoliških institucijah, med njimi tudi primer, povezan s prestižnim zborom Regensburg, ki ga je med letoma 1964 in 1994 vodil papežev brat. "Papež je moje poročilo poslušal globoko prizadet, močno zainteresiran in zelo užaloščen," je po srečanju v Vatikanu povedal Zollitsch in dodal, da nista posebej razpravljala o primeru Regensburg.

"Svetega očeta sem obvestil o ukrepih, ki smo jih sprejeli. Hvaležen sem mu, ker me je spodbudil k nadaljevanju sprejemanj podobnih ukrepov. Resnico hočemo spraviti na dan," je dodal. Voditelj 26 milijonov katoličanov v Nemčiji je poudaril, da zlorabe niso omejene le na Cerkev, in se zahvalil nemškim oblastem, ker je za 23. april sklicala okroglo mizo o zlorabah, na kateri bodo sodelovali predstavniki Katoliške in Protestantske cerkve, civilnih skupin, žrtev in učitelji.

Vatikan: Celibat in zlorabe niso povezani
Vatikan je medtem zanikal, da je naraščajoče število razkritih spolnih zlorab duhovnikov povezano s celibatom, kot meni dunajski nadškof Christoph Schönborn. Papež je celibat označil za "znak popolne predanosti Bogu, izražanje dajanje sebe Bogu in drugim".