Nemška škofovska konferenca se posipa s pepelom. Foto: EPA
Nemška škofovska konferenca se posipa s pepelom. Foto: EPA

Nemčijo je namreč v preteklih tednih pretreslo razkritje več škandalov, povezanih s spolnimi zlorabami otrok v jezuitskih šolah in v šolah nekaterih drugih katoliških redov.
Predsednik Nemške škofovske konference Robert Zollitsch se je žrtvam zlorab danes opravičil in zagotovil, da bo nemška Cerkev izvedla temeljito preiskavo dogodkov. Gre sicer za kazniva dejanja, ki jih ni mogoče preganjati, saj se vse obtožbe nanašajo na dogodke izpred 30 let.

Zollitsch je v današnji izjavi med drugim poudaril, da bi Rimskokatoliška cerkev v Nemčiji morala otroke in mladostnike bolje zaščititi pred morebitnimi spolnimi zlorabami, duhovnikom pa podati nove smernice. "Spolna zloraba otroka je grozljivo kriminalno dejanje. Še toliko bolj to velja za Cerkev, kjer naj bi duhovniki posebno pozornost namenjali prav skrbi za otroke in mladostnike," je poudaril Zollitsch.

Preiskava do pol stoletja starih zločinov
Zlorabe so se razkrile pred dobrimi tremi tedni, ko je nekdanji jezuitski duhovnik, ki zdaj živi v Čilu, nekdanji učenki ene izmed katoliških šol poslal opravičilo za dejanja v preteklosti. Takoj po razkritju škandala je stekla preiskava dogodkov, pri čemer so žrtve zlorab obtožile 12 jezuitskih duhovnikov, ki naj bi v 60., 70. in 80. letih prejšnjega stoletja oskrbovance katoliških šol po vsej Nemčiji spolno zlorabljali na različne načine.

Konec preteklega tedna so nato v javnost pricurljale tudi pripovedi o spolnih zlorabah na eni izmed salezijanskih šol v Berlinu. Skupno se je število zlorab tako povzpelo na več kot 120, pri čemer so žrtve spregovorile predvsem o spolnih zlorabah, pa tudi o psihičnem nasilju s strani redovnic v nekaterih katoliških dijaških domovih.