Papež je pred kratkim dejal, da so zlorabe otrok gnusen zločin in smrtni greh. Foto: EPA
Papež je pred kratkim dejal, da so zlorabe otrok gnusen zločin in smrtni greh. Foto: EPA
Katoliška cerkev se v zadnjih letih spoprijema s številnimi primeri spolnih škandalov. Foto: EPA

Po odmevnih škandalih zaradi spolnih zlorab otrok v katoliških šolah v ZDA in na Irskem zdaj prihajajo na dan podobni primeri v Nemčiji in Avstriji ter nazadnje še na Nizozemskem, kjer so nizozemski škofje v torek napovedali obsežno preiskavo po obtožbah o zlorabah otrok v salezijanskih internatih. Ob tem so se škofje opravičili žrtvam in jih prosili odpuščanja.

V Avstriji so ta teden razkrili, da je predstojnik samostana, ki leži severno od Salzburga, pred leti zlorabljal semeniščnika, ki je danes star 53 let. V opatiji so takoj zamenjali opata in žrtvi, ki se je izpovedala novembra, izplačali 5.000 evrov odškodnine. Pri naših severnih sosedih sicer preiskujejo še obtožbe, da je duhovnik v neki katoliški cerkvi v 80. letih zlorabil 20 otrok.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi meni, da so odgovori Cerkve in preiskave dokaz, da se odločno bojujejo proti zlorabam, ki so jih zagrešili duhovniki. Po njegovih besedah Cerkev sprejema odgovornost za taka dejanja, a ob tem opozarja, da je pedofilija mnogo širši družbeni problem. Pojasnil je, da so tako v Avstriji v času preiskave vodili 17 primerov zlorab v cerkvenih ustanovah in 510 primerov drugod.

Lombardi je tudi zavrnil, da bi Cerkev primere spolnih zlorab skušala pomesti pod preprogo, in sam pravi, da so cerkvene oblasti "pokazale pripravljenost za pregledno in v določenem pogledu tudi hitro preiskavo spornih vprašanj, saj pozivajo žrtve, naj povedo, kaj se je dogajalo, pa četudi že pred leti". Sam je zagotovil, da je za papeža preiskava zlorab glavna prioriteta.

Papežev brat discipliniral s klofutami
Na dan so prišli tudi primeri zlorab v ugledni katoliški internatski šoli za dečke v Regensburgu, ki jo je od leta 1964 do leta 1994 vodil brat današnjega papeža Georg Ratzinger, ki je danes star 86 let. Sam je priznal, da je vedel ta telesno kaznovanje otrok in da je tudi sam discipliniral fante s klofutami, a je zanikal, da bi kar koli vedel o spolnih zlorabah.

"O teh stvareh se nismo nikoli pogovarjali. O spolnih zlorabah, ki so zdaj prišle na dan,
nismo nikoli govorili,"
je za časopis Passauer Neue Presse dejal Ratzinger, ki je glede telesnega kaznovanja dejal, da ni imel občutka, da bi tedaj moral kakor koli ukrepati. "Če bi vedel, s kako silovito surovostjo se je to dogajalo, bi zagotovo kaj naredil. Danes seveda obsojam taka dejanja," je dejal in žrtve prosil odpuščanja.