Papež je irske škofe povabil na posebno srečanje, kjer naj bi govorili o vračanju zaupanja v Cerkev na Irskem. Foto: EPA
Papež je irske škofe povabil na posebno srečanje, kjer naj bi govorili o vračanju zaupanja v Cerkev na Irskem. Foto: EPA
Vatikan
Kardinal Tarcisio Bertone, številka dve v Vatikanu, je danes v pridigi pred začetkom težko pričakovanih pogovorov ocenil, da "so najtežja in najbolj ponižujoča tista sojenja, ki prihajajo od znotraj". Hkrati je dodal, da "lahko vsako sojenje postane motiv za očiščenje in posvetitev", če je le grešnik razsvetljen z vero in priznava svoje grehe. Foto: EPA
Irska
Zlorabe so se dogajale od 30. pa do sredine 90. let prejšnjega stoletja, škofje, ki so za to vedeli, pa so molčali. Foto: www.nytimes.com
Papež z irskimi škofi

Papež in visoki vatikanski predstavniki imajo za 24 škofov le nekaj vprašanj: "Kako se je lahko zgodilo, da so nekateri irski duhovniki in redovnice desetletja spolno, fizično in psihično zlorabljali otroke, ki so jim bili zaupani v varstvo, zakaj njihove odgovornosti niso posredovali in predvsem, kako ukrepati, da se takšna "odurna dejanja", kot jih je med mašo s škofi poimenoval državni sekretar, kardinal Bertone, ne bo več ponovila," je iz Rima poročala RTV-jeva dopisnica Mojca Širok.

Kako preprečiti zlorabe?
Na dvodnevnih kriznih pogovorih bo imel vsak škof sedem minut časa za pogovor s papežem. Po besedah predsednika irske škofovske konference kardinala Seana Bradyja bo govora predvsem o "strategijah", kako preprečiti, da bi še kadarkoli prišlo do tovrstnih zlorab. Poleg tega naj bi Benediktu XVI. tudi prvič doslej predstavili stališča žrtev zlorab. Te od Cerkve zahtevajo odškodnine v višini približno milijarde evrov.

Vrh Cerkve namerno prikrival podatke
Irsko je lani najprej pretreslo razkritje številnih spolnih, fizičnih in psihičnih zlorab otrok v nekdanjih katoliških sirotišnicah in šolah, nato pa so ugotovili, da je sam vrh Cerkve namerno prikrival zlorabe svojih duhovnikov. Irske škofe je na obisk v Vatikan povabil sam papež, saj se želi z njimi pogovoriti o odzivu Katoliške cerkve na Irskem na razkritja o zlorabah.

BBC poroča, da škofje določene države Vatikan obiščejo približno vsakih pet let, tokrat pa bodo irski škofje v Vatikanu na izrecno papeževo željo preživeli dva dni, govorili pa bodo o izjemno omajanem ugledu Katoliške cerkve na Irskem.

Irska zgrožena nad zlorabami in njihovim prikrivanjem
Posebna preiskovalna komisija, ki jo je oblikovala irska vlada, je maja lani objavila obsežno poročilo, v katerem je razkrila, da so katoliški duhovniki in nune na Irskem v prejšnjem stoletju spolno, fizično in psihično zlorabili na tisoče otrok, ki so jim bili zaupani v posebnih šolah, vzgojnih zavodih, sirotišnicah in drugih zavodih. Zlorabe v približno 250 katoliških institucijah so se dogajale vse od 30. pa do sredine 90. let prejšnjega stoletja, ko je vrata zaprla še zadnja izmed njih. Cerkvene oblasti so zanje vedele in so premalo storile, da bi jih ustavile in kaznovale odgovorne.

Novembra je nato sledilo še eno obsežno poročilo, prav tako izsledek večletne preiskave, o več sto spolnih zlorabah, ki so jih med letoma 1974 in 2004 zagrešili številni duhovniki dublinske nadškofije. Vodstvo nadškofije je za zlorabe vedelo, a jih je namerno prikrivalo in ščitilo storilce pred roko pravice, da bi tako zaščitili ugled Cerkve.

Odstopili štirje škofje, žrtve zahtevajo še več odstopov
Za zdaj so odstopili štirje škofje, ki se niso pravilno odzvali na zlorabe, a žrtve vztrajajo, da je treba narediti veliko več, da si bo Cerkev na Irskem znova pridobila zaupanje vernikov. Peti škof, ki ga še posebej kritizirajo, saj naj bi vedel za številne zlorabe, Martin Drennan, se bo s papežem srečal sam, saj so številne žrtve na papeža naslovile posebno pismo, kjer zahtevajo, naj k odstopu prisili tudi njega, čeprav se zagovarja, da ni storil ničesar, kar bi ogrožalo otroke.

V nedeljo je eden izmed udeležencev povedal, da bodo na srečanju priznali poraz, da jim ni uspelo rešiti težav, in se zavezali, da bodo popravili izjemne krivice in krutosti, ki so jih morale preživeti žrtve zlorab. "Žrtev vsega tega je bila pravica," je povedal škof Joseph Duffy in dodal, da mora vsa resnica dokončno priti na dan.

Papež bo v pismu nagovoril irske vernike
Po srečanju s škofi naj bi papež objavil pastoralno pismo štirim milijonom irskih katolikov, kjer bo predstavil ukrepe, ki jih bo sprejel v zvezi z zlorabami. Ali bo prisluhnil pozivom o zamenjavi več deset škofov, ki so posredno ali neposredno sodelovali pri prikrivanju zlorab, še ni znano, vendar se bodo morali v Vatikanu in na Irskem zelo potruditi, da bodo irskim vernikom znova vrnili zaupanje v Cerkev.

Papež z irskimi škofi
V Vatikan je prispelo 24 irskih škofov, ki jih je sprejel tudi državni sekretar kardinal Tarcisio Bertone. Foto: EPA
Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. je sprejel irske škofe. Foto: EPA
Razpravljali bodo o zlorabah otrok, ki so jih na irskem zakrivili katoliški duhovniki. Foto: EPA
Poskušali bodo sprejeti ukrepe, s katerimi bi takšne zlorabe lahko preprečili. Foto: EPA