Papež Frančišek je na Filipine, najbolj katoliško med azijskimi državami, prispel v četrtek, ko so ga pričakale navdušene množice. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Papež Frančišek je na Filipine, najbolj katoliško med azijskimi državami, prispel v četrtek, ko so ga pričakale navdušene množice. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Ko sem po televiziji videl katastrofo, sem se odločil: moram tja," je zbranim dejal Frančišek, ki je bil zaradi slabega vremena oblečen v rumen dežni plašč. "Morda se vam je zdelo, da vas je Bog med tajfunom zapustil, ker ste izgubili hiše, številni tudi svojce. A sporočam vam: Jezus nas nikoli ne pusti na cedilu." Žrtev tajfuna se je spomnil z minuto molka.

Srečanje s preživelimi
Papež je sicer obisk v Taclobanu na vzhodu države moral skrajšati zaradi tropske nevihte Mekkhala. Poleg maše v Taclobanu je imel na programu tudi srečanji s preživelimi tajfuna in menihi, a je zaradi tropske nevihte Mekkhala obisk v tem delu države skrajšal in se z letalom vrnil v 570 kilometrov oddaljeno Manilo. V mestu Palo se je s preživelimi tajfuna sestal zelo na kratko, nato pa se jim je opravičil, ker je moral oditi.

Nesreča vladnega letala
Zaradi slabega vremena je letalo z vladnimi predstavniki, ki je spremljalo papeževo letalo, na letališču v Taclobanu med vzletanjem zapeljalo z vzletne steze in obtičalo v blatu. V nesreči ni bil nihče ranjen. Je pa v Taclobanu umrla prostovoljka, potem ko je po maši nanjo padel oder, ki ga je podrl veter.

Papež Frančišek bo obisk končal v nedeljo, ko bo v filipinski prestolnici med drugim daroval mašo na prostem, na kateri pričakujejo do šest milijonov ljudi. V Vatikan se bo papež vrnil v ponedeljek.