V Vatikan so v preteklih dneh prišle nune z vsega sveta. Foto: EPA
V Vatikan so v preteklih dneh prišle nune z vsega sveta. Foto: EPA

Sveti oče je na srečanju z več sto nunami v Vatikanu dejal, da razume, da so se nune zaobljubile čistosti in nedolžnosti, a bi kljub temu morale prevzeti materinsko vlogo. "Posvečena ženska je mati, mora biti mati, in ne stara devica! Ve ste matere, tako kot Marija," je dejal 800 nunam iz 70 držav in dodal: "Oprostite mi za takšne besede, a materinskost posvečenega življenja, ta plodnost je resnično pomembna! Bodite matere, ponazarjate Marijo in Cerkev."

76-letni poglava Rimskokatoliške cerkve, ki so ga na konklavu kardinali izvolili marca, je tudi dejal, da morajo nune pokazati svojo pokorščino in poslušnost. V aprilu je podprl poročilo, ki ga je zasnoval že njegov predhodnik Benedikt XVI. in v katerem je kritiziral organizacijo nun v ZDA, ker naj bi bila preveč svobomiselna pri zadevah, kot so splav in istospolne poroke. To je bil po mnenju strokovnjakov jasen kazalnik, da ima Frančišek kljub večji skromnosti in odprtosti v primerjavi z Benediktom XVI. prav tako precej konservativna stališča.

Obiskal bo svetovne dneve mladih
Frančišek se sicer julija odpravlja na prvi uradni obisk v tujino v tej vlogi. Med 22. in 29. julijem bo obiskal Brazilijo, saj bodo v Riu de Janeiru takrat potekali svetovni dnevi mladih. V največji katoliški državi na svetu se bo srečal tudi z zaporniki, obiskal bo tamkajšnje favele in bolnišnice. Zadrževal se bo večinoma v Riu, za en dan pa bo odšel tudi v Aparacido, kjer bo molil pri kipu Device Marije.

Kot kardinal Buenos Airesa je Jorge Mario Bergoglio, kot je rojstno ime papeža Frančiška, pogosto delal z najrevnejšimi in socialno najšibkejšimi sloji družbe.