Ena glavnih nalog, po katerih se bo sodil pontifikat papeža Frančiška, bo ravno obračun s pedofilijo v Cerkvi. Foto: EPA
Ena glavnih nalog, po katerih se bo sodil pontifikat papeža Frančiška, bo ravno obračun s pedofilijo v Cerkvi. Foto: EPA
Češka
Največ cerkvenih pedofilskih afer je izbruhnilo v ZDA, kjer se je zaradi odškodninskih tožb več škofij znašlo na robu bankrota. Foto: EPA

Pristojno kongregacijo za nauk vere je pozval, naj se v skladu s smernicami njegovega predhodnika Benedikta XVI. "odločno odzove na primere spolnih zlorab". Papež je na srečanju s prefektom kongregacije za nauk vere Gerhardom Ludwigom Müllerjem pozval k uvedbi ukrepov zaščite mladoletnih in k pomoči tistim, ki so bili v preteklosti žrtve tovrstnih zlorab.

Odgovornost na škofovskih konferencah
Kot so še sporočili iz pristojne kongregacije, je papež zahteval tudi nadaljevanje postopkov proti tistim, ki so zagrešili zlorabe, in sodelovanje nacionalnih škofovskih konferenc pri oblikovanju potrebnih smernic na področju boja proti spolnim zlorabam. Zagotovil je tudi, da so v njegovih molitvah trpeče žrtve zlorab "prisotne na poseben način".

Pedofilija največji sodobni greh Cerkve
Škandal z duhovniki, ki so zlorabljali otroke in mladostnike, je kmalu po letu 2000 najprej izbruhnil v ZDA. V naslednjih letih se je razširil na več evropskih držav, med drugim na Irsko, kjer so prijavili več deset tisoč primerov zlorab. Večina primerov sega v pretekla desetletja. Papež Benedikt XVI. je v imenu Cerkve žrtve prosil za odpuščanje, spolne zlorabe pa je označil za "umazanijo" Cerkve.

Leta 2011 je kongregacija za nauk vere sklicala škofovsko sinodo, na kateri so se sprejele smernice za pomoč žrtvam, zaščito otrok, izbiro in vzgojo novih duhovnikov, ravnanje z obtoženimi duhovniki in navodila za sodelovanje s krajevnimi civilnimi oblastmi. Tričetrt od 112 svetovnih škofovskih konferenc je že potrdilo in sprejelo omenjene smernice, večina zamudnikov pa prihaja iz Afrike.

SNAP: Manj opravičil, več dejanj
Omrežje preživelih, ki so jih zlorabili duhovniki (SNAP) je že ob izvolitvi novega papeža pozvalo, da naredi več za izgon pedofilije iz Cerkve. "Nehati bi se moral opravičevati, namesto tega pa bi moral odstaviti škofe, ki še naprej prikrivajo te gnusne zločine," so zapisali pri SNAP-u, ki združuje žrtve predvsem iz anglosaškega sveta.

Papež Frančišek kot vodja argentinske škofovske konference ni imel opravka s kakšnim odmevnejšim pedofilskim škandalom, tako da ni znano, kakšna je njegova škofovska praksa. A ob njegovi izvolitvi je bil ravno obračun s pedofilijo izpostavljen kot ena izmed prioritet njegovega pontifikata.