Prva velika noč papeža Frančiška. Foto: Reuters
Prva velika noč papeža Frančiška. Foto: Reuters
Darovanje maše. Foto: EPA
Napolnjen Trg sv. Petra. Foto: Reuters
Papežev urbi et orbi
Vstajenjske procesije v cerkvah

Med drugim je molil za politično rešitev v Siriji, za spravo na Korejskem polotoku ter za otroške talce, ki jih zadržujejo skrajneži v Nigeriji.


Papež je v blagoslovu omenil tudi spopade v Maliju, Srednjeafriški republiki, na vzhodu Demokratične republike Kongo in v Nigeriji. Kot je dejal, svetovni mir ogroža predvsem egoizem, ki ga spodbujajo trgovanje z mamili in ljudmi ter "nepravično izkoriščanje naravnih virov". Jezusa pa je prosil, naj spremeni vojno v mir in maščevanje v odpuščanje.
Frančišek se je v blagoslovu spomnil tudi Izraelcev in Palestincev, ki da se "trudijo najti pot do sporazuma", Iraka, molil pa je "predvsem za Sirijo, njene prebivalce, ki trpijo zaradi nemirov, in številne begunce, ki čakajo na pomoč in tolažbo". Koliko krvi in trpljenja bo potrebno, preden se bo v Siriji našla politična rešitev za krizo, se je vprašal.

"Ljubezen Boga močnejša od zla"
Papež je spomnil tudi na Jezusovo vstajenje, ki pomeni, da "je ljubezen Boga močnejša od zla in smrti. Pomeni, da lahko ljubezen Boga spremeni naše življenje in omogoči, da puščavski deli našega srca vzcvetijo". "Kristus je vstal! Želim, da to sporočilo doseže vsako hišo in družino, predvsem pa tiste, ki najbolj trpijo, in tiste v bolnišnicah in zaporih," je dejal papež z balkona bazilike svetega Petra.

Pred blagoslovom je Frančišek daroval osrednjo velikonočno mašo, ki jo je po navedbah Vatikana na trgu sv. Petra spremljalo približno 250.000 ljudi. Po maši je papež obkrožil trg v papamobilu, da bi pozdravil vernike.
Poziv k veri v Boga
Papež je v velikonočni vigiliji v soboto zvečer pozval vernike, naj ne izgubijo zaupanja v Boga. Tako vernike kot neverujoče je pozval, naj naredijo korak k Bogu in naj ne zaprejo svojih src. "Ali čutimo težo svojih grehov? Ali menimo, da ne bomo zmogli? Ne zaprimo svojih src," je pozval papež. "Ne izgubimo zaupanja, nikoli ne obupajmo: ni okoliščin, ki jih Bog ne bi mogel spremeniti."

Že predtem je papež v govoru, ki so ga prenašali po italijanski javni televiziji, poudaril sporočilo upanja, povezanega z vstajenjem Jezusa Kristusa. Po njegovih besedah moč ljubezni do Boga in moč tistega, ki je vstal od mrtvih, premagata vse.
Slovesno tudi v Sveti deželi
Slovesnosti ob veliki noči potekajo tudi v Sveti deželi. V baziliki Božjega groba v Jeruzalemu je mašo daroval latinski patriarh Fuad Tval, ki je najvišji predstavnik Katoliške cerkve v Sveti deželi. Bazilika po izročilu stoji na mestu križanja in vstajenja Jezusa Kristusa.
Cerkveni poglavarji so v velikonočnem sporočilu pozvali k miru med državami. "Molite predvsem za razmere v Siriji, Libanonu, Palestini, Izraelu, Egiptu in Iraku ter vsepovsod, kjer so politični nemiri," so zapisali v sporočilu.
Po navedbah izraelskega ministrstva za turizem je zaradi krščanskih in judovskih praznikov v teh dneh v državo pripotovalo približno 150.000 turistov. Izraelska policija je bila ob velikonočnih slovesnostih tudi danes v pripravljenosti, a večjih incidentov ni bilo.



Papežev urbi et orbi
Vstajenjske procesije v cerkvah