Serž Sarkisjan je papeža sprejel v predsedniški palači. Foto: Reuters
Serž Sarkisjan je papeža sprejel v predsedniški palači. Foto: Reuters

"Ta tragedija, ta genocid, je bil na žalost začetek žalostnega niza velikih katastrof v prejšnjem stoletju," je dejal papež. Dodal je: "Te katastrofe so bile posledica nenormalnih rasističnih, ideoloških ali verskih motivov."

Ko je lani med mašo v Vatikanu izjavil, da je bil to "prvi genocid v 20. stoletju", je močno razburil Turčijo, ki vztraja, da so številke o žrtvah napihnjene, da je šlo za spopade med prvo svetovno vojno in da so ljudje umirali na obeh straneh, kar pa ni genocid.

Obisk bo trajal tri dni
Papež je prišel na tridnevni obisk v Armenijo. V ospredju njegovega sicer verskega obiska je bilo predvsem vprašanje, ali bo množični pokol okoli 1,5 milijona Armencev v letih 1915-1916, ki so ga izvedli otomanski Turki, znova označil za genocid.

Frančišek, ki se je že sestal z armenskim predsednikom Seržem Sarkisjanom, bo med obiskom v Armeniji, ki bo trajal do nedelje, v soboto obiskal tudi glavno armensko spominsko obeležje temu tragičnemu dogodku Cicernakarberd, vendar naj tam ne bi govoril. Naj bi pa posadil drevo, molil in se srečal s sorodniki beguncev, ki jim je med prvo svetovno vojno zatočišče v Vatikanu ponudil papež Benedikt XV.