Papež nasprotuje vsakršni legalizaciji mamil. Foto: EPA
Papež nasprotuje vsakršni legalizaciji mamil. Foto: EPA

"Zasvojenost z mamili je zlo in pri zlu ne more biti popuščanja ali kompromisov," je dejal papež na konferenci o boju proti mamilom v Rimu in dodal, da narkotiki vse več mladih spravljajo v nevarnost. S tem je spregovoril proti trendu v nekaterih državah, kjer se dogaja legalizacija marihuane.

"Znova hočem ponoviti to, kar sem že rekel ob neki drugi priložnosti: ne proti vsem vrstam mamil. Tako preprosto je to," je povedal dan pred obiskom južne italijanske pokrajine Kalabrija, kjer je domovanje vplivne mafijske združbe Ndrangeta, ki nadzoruje znaten del svetovne trgovine z mamili.

Frančišek je že večkrat odkrito spregovoril proti mamilom, pri čemer so bila njegova glavna skrb mladi, ki so najranljivejši, da padejo v začaran krog zasvojenosti.

Tukaj mora po njegovem mnenju pomembno vlogo odigrati družba, ki mora reči "da" življenju, "da" ljubezni, "da" drugim, "da" izobraževanju in "da" večjim možnostim za zaposlitev.

Če vsem tem stvarem rečemo da, potem ne bo prostora za mamila, alkohol in druge oblike zasvojenosti, je prepričan papež.

Njegove izjave so bile izrečene v času, ko se New York pripravlja, da bo postal že 23. ameriška zvezna država, ki dovoljuje uporabo marihuane za medicinske namene. Urugvaj, ki je že legaliziral marihuano, je medtem napovedal, da bo zdravnikom omogočil predpisovanje marihuane za določena zdravljenja.

"Poskusi, čeprav omejeni, za legalizacijo t. i. rekreacijskih mamil niso samo zelo vprašljivi s pravnega vidika, ampak tudi ne prinesejo želenih učinkov," je še dejal Frančišek.