Papež se bo v Beninu mudil do nedelje. Foto: Reuters
Papež se bo v Beninu mudil do nedelje. Foto: Reuters
Benin
Papež je Obljubo za Afriko podpisal v katedrali Brezmadežnega spočetja. Foto: EPA

Podpis apostolske spodbude je eden izmed vrhuncev papeževega drugega obiska v Afriki, za kraj podpisa pa je bil izbran kraj Ouidah, kjer so se pred 150 leti izkrcali prvi krščanski misijonarji v Beninu. Dokument poziva k dobremu vodenju in obsoja zlorabe, aids pa označuje predvsem kot etični problem.

V 135 strani dolgem dokumentu gre pravzaprav za povzetek sklepov sinode afriških škofov iz leta 2009. Glavno sporočilo je sporočilo miru, sprave in pravičnosti. Med drugim obsoja zlorabe žensk in otrok ter poziva k dobremu vladanju.

Benedikt XVI. je pojasnil, da so to pomembne teme na splošno, še posebej pereče pa so prav v Afriki. "Spomnimo se samo napetosti, nasilnih dejanj, vojn, krivic in zlorab vseh vrst, novih in starih, ki so zaznamovale to leto," je dejal.

Glede boja proti aidsu v dokumentu piše, da ta zahteva medicinski odgovor, a je v temelju etičen problem, zato so za uspešen boj proti njemu nujne spremembe v vedenju ljudi, vključno s spolno vzdržnostjo in zavrnitvijo promiskuitete.

"Problem aidsa posebej jasno zahteva medicinski in farmacevtski odziv. A to ni dovolj. Problem je globlji. Predvsem je to etičen problem," piše v dokumentu.

Voditelji ne smejo jemati upanja
Ob svojem prvem obisku v Afriki leta 2009 je Benedikt XVI. povzročil val ogorčenja z izjavo, da razdeljevanje kondomov "zaostruje" krizo na področju aidsa in da je edina rešitev abstinenca od spolnih odnosov.

Pozneje je papež to stališče malo omilil, saj je v svoji lani objavljeni knjigi med drugim zapisal, da je uporaba kondomov sprejemljiva "v določenih primerih", na primer v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z virusom HIV.

V Benin je papež prispel v petek, v soboto pa se je pred odhodom na podpis apostolske spodbude srečal s političnimi in verskimi voditelji. V govoru v predsedniški palači je posvaril pred korupcijo, medtem ko je afriške in tudi druge svetovne voditelje pozval, naj ljudem s svojim ravnanjem ne jemljejo upanja v boljšo prihodnost.

Opozoril je, da današnji svet pesti vse preveč škandalov, nepravičnosti, korupcije in pohlepa. Preveč je tudi napak in laži ter nasilja, ki vodi v bedo in smrt. Ob tem je nekaj ostrih besed namenil tudi odnosu zahodnih držav do Afrike.