Nesreča se je zgodila nekaj po polnoči. Foto: Reuters
Nesreča se je zgodila nekaj po polnoči. Foto: Reuters

Papežev nečak in oče osemmesečnega in dveletnega otroka Horacio Bergoglio je bil v nesreči hudo poškodovan.

Nesreča se je zgodila v noči s ponedeljka na torek v bližini mesta James Craik v osrednji pokrajini Cordoba, okoli 550 kilometrov severozahodno od argentinske prestolnice Buenos Aires. Avtomobil papeževih sorodnikov naj bi na avtocesti od zadaj trčil v tovornjak.

Papežev nečak je bil hospitaliziran s številnimi poškodbami, uradni podatki o njegovem stanju pa za zdaj niso znani. Horacio Bergoglio je sin Alberta, papeževega pokojnega brata.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je sporočil, da je bil papež ob novici globoko pretresen. "Vse, ki delijo njegovo bolečino, vabi, da se mu pridružijo v molitvi," je dejal Lombardi. Frančišek ni bil v rodni Argentini, odkar je bil marca lani izvoljen za papeža.

Frančišek ne izključuje možnosti odstopa
Papež se je vrnil z obiska v Južni Koreji, ki je bil njegova prva pot v Azijo. Ob vrnitvi je v pogovoru z novinarji dejal, da ne izključuje možnosti odstopa, če se ne bo več počutil sposobnega opravljati svojega dela, čeprav to ni všeč nekaterim teologom.

"Morda nekaterim teologom to ni všeč, toda menim, da upokojeni papež Benedikt XVI. ni izjema, ampak po več stoletjih le prvi," je o odstopu svojega predhodnika Josepha Ratzingerja dejal 77-letni Frančišek. Sam sicer ocenjuje, da so mu preostala še "dve ali tri leta" življenja.

Frančišek je priznal, da ima "težave z živci". "Ena izmed teh nevroz je, da sem prevelik zapečkar," je dejal in dodal, da je bil na počitnicah zunaj rodne Argentine nazadnje "z jezuitsko skupnostjo leta 1975".