Vojska na Papui Novi Gvineji je do zdaj skrbela, da so v njenih vrstah predstavniki vseh pokrajin in klanov, da nobena etnična skupina ne bi mogla prevzeti popolnega nadzora. Foto: EPA
Vojska na Papui Novi Gvineji je do zdaj skrbela, da so v njenih vrstah predstavniki vseh pokrajin in klanov, da nobena etnična skupina ne bi mogla prevzeti popolnega nadzora. Foto: EPA

Z naravnimi viri bogata tihooceanska otoška držav je že nekaj mesecev v primežu politične krize, potem ko je vodenje vlade avgusta lani prevzel sedanji premier Peter O'Neill, ki je na tem mestu zamenjal Somareja, za katerega so takrat ugotovili, da ni sposoben vladanja zaradi dolgotrajne bolezni.

Skupina 12 do 20 vojakov je zgodaj zjutraj vdrla v vojašnico, zajela poveljnika, zanj odredila hišni pripor in nastavila novega.

Vodja uporniških vojakov Jaura Sasa je zanikal, da gre za upor vojakov in pojasnil, da ga je pooblastila vlada Somareja, za katerega je zahteval ponovno imenovanje na premiersko mesto, saj je ustavno sodišče konec lanskega leta ugotovilo, da je še vedno voditelj države, česar pa O'Neill ne priznava.

Naravno bogata država s pestro zgodovino
Prebivalci prestolnice Port Moresby poročajo, da je v mestu mirno, vendar se čuti napetost in na cestah okoli vseh glavnih vojašnic so postavljene nadzorne točke. Država ima sicer pestro zgodovino politične nestabilnosti in vojaških uporov.

Upor vojakov leta 1997 je pripeljal do strmoglavljenja vlade, ki je pred tem najela plačance, da bi pokorili separatiste na otoku Bougaunville.

Kmalu po zasedbi vojašnice in izjavah Sase se je oglasil namestnik premierja Belden Namah in sporočil, da so prijeli 15 njegovih privržencev. Namah je pojasnil, da Sasa nima širše podpore v vojski.

Čeprav je Papua Nova Gvineja bogata z naravnimi viri pa je 85 odstotkov od 6,5 milijona prebivalcev še vedno odvisno od samooskrbnega kmetijstva, medtem ko je Port Moresby mesto, kjer se požvižga na zakone in je pogosto priča obračunavanju med tolpami.