Na zmontiranem posnetku naj bi bil Amedy Coulibaly. Foto: YouTube
Na zmontiranem posnetku naj bi bil Amedy Coulibaly. Foto: YouTube
Coulibaly s svojo ženo Hayat Boumeddiene, ki naj bi bila že v Siriji. Foto: EPA
Francozi na shodih zavračajo ksenofobijo. Foto: Reuters

Moški na posnetku je, tako vsaj kaže, Amedy Coulibaly, ki so ga policisti v pariški drami s talci ubili. V videu, naslovljenem "Vojak kalifata", se izreče za člana Islamske države (IS), ji obljubi zvestobo in zatrdi, da je napadel policijo. Video prikazuje tudi napad na policistko in na judovsko trgovino s košer proizvodi, kar daje misliti, da je bil vsaj del videa posnet, medtem ko je bil na begu in pred zavzetjem trgovine.

"Kar počnemo mi, je popolnoma legitimno, glede na to, kaj počnejo oni," v tekoči francoščini pove Coulibaly. "Ne morete napadati, pri tem pa ne pričakovati povračilnih ukrepov, zato igrate žrtev, kot da ne bi razumeli, kaj se dogaja."

32-letni Coulibaly v posnetku podrobno opiše pariške napade in pove, da so bili z bratoma Kouachi "ekipa". Coulibaly je po zavzetju judovske trgovine zahteval svobodo za Saida in Cherifa Kouachija, ki sta se v tistem času skrivala v tiskarni v bližini letališča Charles de Gaulle. Francoske varnostne sile so v simultanih akcijah vdrle v obe skrivališči in ubile vse tri strelce.

Tako Coulibaly kot brata Kouachi so bili pripadniki t. i. mreže Buttes-Chaumont, ki je pomagala pošiljati džihadiste v Irak, kjer so se bojevali za Al Kaido. Kot Cherif Kouachi je bil tudi Coulibaly del združbe, ki je leta 2010 skušala pomagati pri begu iz zapora islamistu Smainu Aitu Aliju Belkacemu, ki je leta 1995 podstavil bombo na pariški podzemni železnici. Coulibalyja so zaradi njegove vloge pri načrtu zaprli za pet let, a je bil pred dvema mesecema iz zapora izpuščen.

Svojci proti nasilju
Coulibalyjeva mama in sestre so medtem v soboto objavile sporočilo, v katerem obsojajo napad in izražajo sožalje družinam žrtev. "Nikakor ne delimo teh skrajnih idej. Upamo, da ne bo prišlo do mešanja teh odvratnih dejanj z muslimansko vero," so zapisale.

Oglasila se je tudi družina Ahmeda Merabeta, enega izmed policistov, ubitih v sredinem napadu na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki je povedala, da je povsem sesuta zaradi "tega barbarskega dejanja". Merabet je bil "musliman in bil je zelo ponosen, da lahko kot policist brani vrednote francoske republike", je na novinarski konferenci povedal žrtvin brat Malek Merabet, ki je še dodal, da je islam religija ljubezni, Ahmeda pa da so ubili "teroristi, lažni muslimani". In še: "Vsem rasistom, islamofobom in antisemitom sporočam - nehajte netiti vojne ter požigati mošeje in sinagoge. Z napadi na ljudi ne boste oživili naših mrtvih ali prinesli miru našim družinam."

Junak drame v trgovini musliman
Francoski mediji so medtem objavili, da je več talcev v omenjeni trgovini rešil tam zaposleni 24-letni Lassana Bathily, sicer muslimanske veroizpovedi. Skril jih je namreč v hladilnico, sam pa ušel in policistom razkril podrobnosti o dogajanju v trgovini.

Radio France Info pa poroča, da so vseh pet pridržanih v zvezi z napadom na Charlie Hebdo, ki je bil povezan tudi s Coulibalyjevim napadom, izpustili. Peterica naj bi bila povezana z bratoma Kouachi.

Medtem pa ostaja najbolj iskana ženska v Franciji Coulibalyjeva 26-letna vdova Hayat Boumeddiene, ki pa naj bi že tik pred napadi zbežala v Turčijo, od tam pa v Sirijo.