Hrvaška predsednica je k etičnosti in odgovornosti pozvala tudi medije, da bodo s svojo vlogo in vplivi
Hrvaška predsednica je k etičnosti in odgovornosti pozvala tudi medije, da bodo s svojo vlogo in vplivi "porota naroda" med predvolilno tekmo ter oblikovali kritično in afirmativno državljansko vest. Foto: EPA

"Tega dne bo usoda naše Hrvaške v vaših rokah. To je dan, ko politiki vam izstavijo račune in ko dobi demokracija smisel v polnem pomenu. Zato vas pozivam, da pozorno spremljate, kaj vam udeleženci v predizboru ponujajo, kakšni so njihovi programi in kako bodo vplivali na vaše vsakodnevno življenje v prihodnjih štirih letih," je dejala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je na volitve pozvala tudi mlajše volivce in tiste, ki bodo volili prvič.

Politične stranke in njihove kandidate je pozvala k politično korektnim soočenjem z argumenti, ki bodo namenjeni gradnji "boljšega jutri" ob kulturi dialoga in duha skupnosti. Poudarila je, da je zaradi razmer v državi potrebno široko nacionalno soglasje o ključnih in strateških vprašanjih.

Hrvaški volivci bodo imeli 8. novembra prvič na parlamentarnih volitvah možnost preferenčnega glasu. Prvič so preferenčno lahko glasovali na volitvah v Evropski parlament aprila 2013. Na hrvaških parlamentarnih volitvah leta 2011 je bilo 4.000 kandidatov. Za vsako poslansko mesto se je potegovalo okoli 28 kandidatov.

Zidanje boljših temeljev prihodnosti
"Vabim vse, ki bodo tekmovali za glasove volivcev, da demokracije ne spreobrnejo v karneval demokracije. Hrvaška je utrujena od nepotrebnih spopadov in brezplodnih razprav," je še povedala v nagovoru hrvaški javnosti. "Napočil je čas, da pustimo zgodovino in se obrnemo k zidanju temeljev boljše prihodnosti," je še dejala.

V torek se bo začel 14-dnevni rok za zbiranje podpisov in predajo kandidacijskih seznamov državni volilni komisiji. Po dveh dneh za morebitne pritožbe bodo objavili uradne volilne sezname za vseh deset volilnih enot na Hrvaškem kot tudi za volilne enote za diasporo in manjšine. Sledila bo uradna predvolilna kampanja. Ta bo potekala 16 dni. Končala se bo 6. novembra ob polnoči, ko se bo začel volilni molk. Podobno kratka predvolilna kampanja je bila tudi na sedmih parlamentarnih volitvah jeseni 2011.

HDZ v rahli prednosti
Zadnje oktobrske ankete so pokazale prednost desne hrvaške Domoljubne koalicije s HDZ-jem na čelu pred levosredinsko vladno koalicijo Hrvaška raste, ki se je približala na eno samo odstotno točko. HDZ in partnerice imajo 32,9 odstotka podpore, SDP in njene zaveznice pa 31,9 odstotka, je pokazala anketa, ki so jo izvedli na začetku oktobra na vzorcu 1.300 volivcev.

Druge koalicije in stranke so pod petodstotnim volilnim pragom. Pri tem je treba upoštevati hrvaški volilni sistem, ki vstop v sabor omogoča tudi političnim strankam, ki bodo prestopile volilni prag v eni sami volilni enoti.