Pentagon je za program preiskovanja neznanih letečih predmetov v petih letih namenil 110 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Pentagon je za program preiskovanja neznanih letečih predmetov v petih letih namenil 110 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Za obstoj programa, ki so ga začeli leta 2007, končal pa naj bi se leta 2012, naj bi vedelo le nekaj uradnikov, Reuters navaja poročanje New York Timesa, ki je o Pentagonovem spremljanju neznanih letečih predmetov obširno poročal v soboto. Znanstveniki so do navedb zelo zadržani in poudarjajo, da nepojasnjeni dogodki niso nujno dokaz "nezemeljskega" življenja.

Program, ki so ga poimenovali Napredni program za prepoznavanje nevarnosti v vesolju, je nastal na pobudo Harryja Reida, upokojenega demokratskega senatorja, ki je bil v času trajanja programa tudi vodja demokratske večine v senatu. "Ni me sram in ni mi žal za izvedbo tega programa. Naredil sem nekaj, česar ni naredil še nihče," je za New York Times dejal Reid. Na Twitterju je tudi sporočil, da je namen programa, da bi se dokopali do resnice, potem ko obstajajo številni dokazi v prid različnim vprašanjem. "Gre za znanost in nacionalno varnost. Če Amerika ne bo vodilna pri iskanju odgovorov na ta vprašanja, potem jo bodo prehiteli drugi."

Program je obrambno ministrstvo letno stal 22 milijonov dolarjev, potem pa so ga zaradi varčevanja ukinili. A čeprav naj bi se financiranje programa zaključilo leta 2012, naj bi uradniki še naprej preiskovali pojave nenavadnih zračnih plovil in sumljivih predmetov.

Pentagon je obstoj in usodo programa potrdil, potem ko je prejel novinarska vprašanja Reutersa. "Napredni program za prepoznavanje nevarnosti v vesolju se je končal leta 2012," je v elektronski pošti zapisala tiskovna predstavnica Pentagona Laura Ochoa. "Sklep je bil, da so druga vprašanja, ki imajo večjo prioriteto in si bolj zaslužijo finančna sredstva, tako da je bilo v najboljšem interesu ministrstva, da se odloči za spremembo," je glede ukinitve finančnih sredstev še zapisala Ochoa.

So pa bili v Pentagonu bolj redkobesedni glede vprašanj, ali se omenjeni program vseeno nadaljuje v okviru kakšne druge Pentagonove dejavnosti. "Ministrstvo za obrambo resno obravnava vse grožnje in potencialne nevarnosti za naše državljane in naše premoženje ter ukrepa, kadar koli obstajajo kredibilne informacije," je sporočila Ochoa.

Kot poroča BBC, naj bi eden od nekdanjih kongresnih uradnikov za medijsko hišo Politico dejal, da je bil program namenjen spremljanju tehnološkega napredka drugih držav.