Izročitev Perkovića so spremljali številni mediji. Foto: EPA
Izročitev Perkovića so spremljali številni mediji. Foto: EPA
Perković, ki ves čas vztraja, da je nedolžen, je že v Nemčiji. Foto: BoBo

Lufthansino letalo s Perkovićem je nekaj pred 14. uro poletelo proti Münchnu, kjer je pristalo slabo uro pozneje. Njegov odhod v Nemčijo, kjer mu bodo sodili zaradi umora hrvaškega emigranta Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983, so spremljali številni novinarji. S tem se je končal primer, ki je zadnje mesece polnil hrvaške medije. Perkovićev odvetnik Ante Nobilo je po današnji izročitvi klienta sicer dejal, da predaja Perkovića še ne pomeni tudi dokončne predaje, saj "pravna bitka" še sledi.

Hrvaško ustavno sodišče je v primeru zavrnilo pritožbe tožilstva in obrambe v primeru proti Perkoviću, s čimer je prižgalo zeleno luč za njegovo izročitev Nemčiji. Da morajo nekdanjega visokega uradnika jugoslovanske in hrvaške varnostne službe izročiti Nemčiji, je odločilo že zagrebško županijsko sodišče, pretekli teden pa je odločitev potrdilo tudi vrhovno sodišče. Takrat je tudi začel teči desetdnevni rok za izročitev.

Na sojenju v Nemčiji bo obrambo vodil nemški odvetnik
Nekdanji visoki uslužbenec jugoslovanske tajne službe je obtožen organizacije atentata na hrvaškega emigranta Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983. Perkovićev odvetnik Ante Nobilo je ves čas vztrajal, da
celoten primer temelji na lažni obtožbi.

Perković ves čas vztraja, da ni odgovoren za umor Đurekovića. Kot je ponovil Nobilo, obstajajo dokazi o lažnem pričanju glavne priče na sojenju za umor Đurekovića, ki je potekalo leta 2008 v Nemčiji. Takrat je bil za ta umor na dosmrtni zapor obsojen Krunoslav Prates, ki naj bi sodeloval s Perkovićem. Glavna priča je bil nekdanji pripadnik jugoslovanske varnostne službe Vinko Sindičić, ki naj bi Nobilu pred kratkim uradno potrdil, da je bil med sojenjem v Nemčiji pod pritiskom nemških obveščevalnih služb.

Nobilo: Sojenje v Nemčiji bo nevtralnejše, kot bi bilo na Hrvaškem
V Nemčiji bo Perkovićevo obrambo prevzel Sepp Jorg Zoglmann, pridružil pa se mu bo tudi Nobilo. Nobilo, ki je v pritožbah trdil, da Perković v Nemčiji ne bo deležen poštenega sojenja, pa je glede tega dejal, da bo sojenje v Nemčiji vendarle nevtralnejše, kot bi bilo na Hrvaškem. Nobilo vztraja, da so hrvaška sodišča sprejela nezakonite odločitve glede Perkovića, kar pomeni, da na Hrvaškem ne bi imel poštenega sojenja.

Perkovića so prijeli, potem ko so na Hrvaškem 1. januarja uveljavili evropski priporni nalog brez časovne omejitve. Časovna omejitev pripornega naloga je lani povzročila večmesečni spor med Zagrebom in Brusljem.

Opozicija je obtoževala levosredinsko vladno koalicijo, da je s spremembami zakona o pripornem nalogu - s katerim je omejila njegovo veljavnost - le nekaj dni pred vstopom države v EU 1. julija lani skušala preprečiti izročitev Perkovića, zato je zakon poimenovala "lex Perković".