Humala napoveduje oster boj proti bogatemu sloju in ameriškim gospodarskim družbam. Foto: Reuters
Humala napoveduje oster boj proti bogatemu sloju in ameriškim gospodarskim družbam. Foto: Reuters
Floresova po nedeljski maši
Kandidatka desnice Floresova meni, da je prišel čas za žensko na čelu revne države. Foto: Reuters

Po izidih vzporednega glasovanja je 30 odstotkov glasov dobil Ollanta Humala, ki je v kampanji odkrito širil sovraštvo do bogatih in ZDA. Po 25 odstotkov naj bi dobila krščanska demokratinja Lourdes Flores, ki jo podpirajo gospodarstvenki, in nekdanji predsednik Alan Garcia.

Humala je znan kot vojaški vodja ponesrečenega državnega udara proti tedanjemu predsedniku Albertu Fujimoriju, ki se je končal neuspešno. Humala se je ob koncu kampanje ponovno zavzel za boj proti "fašistični diktaturi gospodarskih sil". Obljubil je, da bo država tujim družbam, ki izkoriščajo domače naravno bogastvo, naložila višje dajatve, obenem pa se bo pogajala o novih pogodbah.

Če bi na volitvah zmagala Floresova, bi tako postala prva predsednica v Peruju, ta država pa bi sledila Čilu, kjer je pred meseci kot prva ženska predsednica države prisegla Michelle Bachelet.

Protikandidata svarita pred dikataturo


Ostala dva bolj izpostavljena kandidata, krščanska demokratinja Lourdes Flores, ki jo podpirajo tudi gospodarstveniki, in nekdanji predsednik Alan Garcia, 16,5 milijona perujskih volivcev svarita pred ponovno uvedbo diktature. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah, ki jih v Peruju zaradi volilne zakonodaje niso objavili, sta omenjena bila precej izenačena, saj sta dobila po 23 odstotkov glasov, Humala pa 27.

Floresova, ki "slovi" kot precej dolgočasna političarka, je skušala v predvolilni tekmi z agresivno kampanjo razpršiti trditve, da za njo stojijo predvsem velika podjetja. Volivce poziva, da je prišel čas za prvo žensko na čelu države, in pravi, da si bo prizadevala za odkrito, pravično in zakonito delovanje države.

Garcia je bil predsednik med letoma 1985 in 1990, njegov mandat pa je zaznamovala hiperinflacija in nasilje upornikov, poroča BBC. Poleg omenjenih treh se je za stolček predsednika te andske države potegovalo še 17 kandidatov.

Polovica ljudi pod pragom revščine
Ker verjetno nihče od kandidatov ne bo dosegel 50-odstotne podpore, bodo drugi krog volitev najverjetneje izvedli 7. maja, v njem pa naj bi se pomerila Humala in Floresova. V Peruju polovica prebivalstva živi pod pragom revščine, gospodarstvo je v krizi, visoka sta tudi nezaposlenost in stopnja kriminala.

Po zakonu morajo na volišča vsi volilni upravičenci med 18. in 80. letom, ki morajo oddati vsaj prazno glasovnico. V nasprotnem primeru jih lahko doleti kazen 40 ameriških dolarjev. Za varnost na volitvah skrbi 53.000 vojakov.