Svet
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Peru
Glasovanje o zaupnici je zahteval premier Fernando Zavala (levo). Foto: Reuters

Dodaj v

Perujski kongres izglasoval nezaupnico vladi

Krizo sprožil predlog interpelacije
15. september 2017 ob 13:01
Lima - MMC RTV SLO, STA

Perujski kongres, v katerem ima večino opozicija, je izglasoval nezaupnico vladi predsednika Pedra Pabla Kuczynskega. Predsednik bo moral zdaj imenovati nov kabinet, ki ga bo moral potrditi kongres.

V enodomnem parlamentu ima večino stranka Ljudska sila, ki jo vodi Keiko Fujimori, hči nekdanjega predsednika Alberta Fujimorija, ki prestaja zaporno kazen zaradi kršitev človekovih pravic in korupcije.

Po izglasovani nezaupnici mora Kuczynski imenovati nov kabinet, ki ga bo moral potrditi kongres. Če bodo poslanci njegove kandidate zavrnili, lahko Kuczynski razpusti parlament in skliče predčasne volitve. Tako predsedniku kot kongresu se mandat izteče leta 2021.

Glasovanje o zaupnici je zahteval premier Fernando Zavala, vendar ga je kongres s 77 glasovi proti 22 zavrnil.

Kuczynski je zaradi politične krize odpovedal obisk v New Yorku, kjer bi se moral udeležiti zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, in v Vatikanu.

V prvem letu predsedovanja je Kaczynski zaradi sporov s kongresom ostal brez treh ministrov.

Politično krizo je sprožil predlog interpelacije proti ministrici za šolstvo zaradi njenega odziva na stavko učiteljev. Kuczynski je dejal, da je cilj interpelacije spodkopati reformo izobraževanja, ki je ena glavnih točk programa njegove vlade.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo