ZDA so po Fowleja poslali vladno letalo. Foto: Reuters
ZDA so po Fowleja poslali vladno letalo. Foto: Reuters
Kim Džong UN
Kim naj bi ustregel Obamovi prošnji. Foto: EPA

Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA je poročala, da je voditelj Kim Džong Un izpustil enega od treh zaprtih Američanov in s tem ustregel ponavljajočim se prošnjam ameriškega predsednika Baracka Obame. "Kriminalca smo predali ameriški strani v skladu z ustreznimi pravnimi postopki," je poročal KCNA.

56-letnega Fowleja so prijeli maja, ko je na stranišču nočnega kluba v severnem pristaniškem mestu Čongdžin pustil Sveto pismo. Širjenje vere v azijski trdnjavi totalitarizma je namreč prepovedano. Njegova družina je zatrdila, da ni opravljal misijonarske dejavnosti, ampak je državo obiskal kot turist.

Fowle je Pjongjang zapustil z ameriškim vladnim letalom in poletel k svoji družini v zvezni državi Ohio. "Pozdravljamo to potezo, vendar smo osredotočeni na še dva Američana, ki sta zaprta v Severni Koreji," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Pri izpustitvi pomagala Švedska
Severna Koreja zadržuje še dva ameriška državljana, 24-letnega Matta Millerja in 46-letnega Kennetha Baeja. Miller se je aprila na letališču v Pjongjangu pustil aretirati, ko je raztrgal turistični vizum in dejal, da želi raziskati položaj človekovih pravic v zaporih. Severnokorejske oblasti so ga poslale na šest let prisilnega dela in zdaj po osem ur na dan dela na njivi, sicer pa je zaprt v samici. Bae je v zaporu že od leta 2012, ko so ga ujeli in zaprli zaradi domnevnega naklepanja prevrata. Bae je sicer misijonar.

Ameriški State Department ni navedel razloga za izpustitev in se je le zahvalil Švedski za neutrudno posredovanje v imenu ZDA, saj Pjongjang in Washington nimata diplomatskih odnosov. V preteklosti so pri izpustitvah ameriških državljanov v Severni Koreji posredovali visoki predstavniki ameriških oblasti, vendar pa je Pjongjang v zadnjih mesecih prekinil s tovrstno prakso obiskov.