V Odesi je bilo v petek v nasilju med proruskimi in proukrajinskimi aktivisti ubitih 46 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih. Foto: MMC RTV SLO/EPA
V Odesi je bilo v petek v nasilju med proruskimi in proukrajinskimi aktivisti ubitih 46 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Slavjansk
Ukrajinski vojak na nadzorni točki pri vstopu v Slavjansk. Foto: Reuters
Ukrajina
Množica je navdušeno pozdravila izpustitev priprtih. Na drugi strani mesta so proti tej potezi protestirali podporniki Kijeva. Foto: Reuters
Nasilju v Ukrajini ni videti konca

V Slavjansku - enem od mest na vzhodu države, kjer ukrajinske oblasti od konca preteklega tedna izvajajo "protiteroristično" operacijo za ponovni prevzem nadzora iz rok proruskih separatistov - znova poročajo o nasilju. Ubiti so bili štirje ukrajinski vojaki, oboroženi proruski aktivisti pa so sestrelili že tretje ukrajinsko vojaško letalo. Posadka je preživela.

Spopadi so izbruhnili tudi v bližini televizijskega stolpa v južnem predmestju Slavjanska, ki so ga zavzele ukrajinske sile. Te so se začele umikati nazaj proti središču mesta, kamor so se začeli pomikati tudi spopadi. Po navedbah proruskih oboroženih aktivistov je bilo v novem nasilju huje ranjenih najmanj pet njihovih pripadnikov.

Mesto Slavjansk, ki šteje več kot 100.000 prebivalcev, v celoti obkoljujejo pripadniki ukrajinske vojske in sil notranjega ministrstva.

Okrepitev enot v Odesi
Sicer pa so ukrajinske oblasti v Odeso, kjer poteka tridnevno žalovanje po izbruhu nasilja v nedeljo, poslale dodatne enote nacionalne garde. "V Odeso so prispele sile za posebne namene ministrstva za notranje zadeve Kijev-1. To je ena od enot, ki so bile nedavno oblikovane iz državljanskih aktivistov," je sporočil notranji minister Arsen Avakov, ki je tudi napovedal svoj obisk v mestu.

V Odesi je bilo v petek v nasilju med proruskimi in proukrajinskimi aktivisti ubitih 46 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih. V nedeljo je nekaj tisoč proruskih aktivistov zavzelo tudi tamkajšnji sedež policije ter zahtevalo izpustitev somišljenikov. Policija je zaradi pritiska izpustila 67 pridržanih, ki jih je množica pozdravila z vzkliki "Rusija, Rusija" in "Rusi ne bodo zapustili svojih ljudi".

Sramotno dejanje policistov
Minister Avakov je sporočil, da bodo 42 v petek aretiranih proruskih oboroženih aktivistov, ki so ostali v zaporu, prepeljali v priporne centre v drugih delih Ukrajine, s čimer želijo preprečiti ponovitev incidentov, kakršen je bil nedeljski. Sicer pa je ukrajinski notranji minister ostro kritiziral policiste v Odesi, ki so v nedeljo izpustili aretirane in njihovo ravnanje označil za "sramotno in morda kriminalno". Vodilne predstavnike policije so odpustili in preiskujejo njihovo ravnanje.

Etnično mešana Odesa sicer velja za ključno v razvoju dogodkov v Ukrajini - mnogi jo namreč gledajo kot kazalec tega, ali se nasilje z rusko govorečega vzhoda države začenja prelivati širše po državi. Izguba nadzora nad tem mestom bi bila za oblasti v Kijevu hud gospodarski in političen udarec.

Rusija opozarja na ogrožanje miru
Rusko zunanje ministrstvo je v posebnem poročilu opozorilo, da nemiri v Ukrajini ogrožajo mir po vsej Evropi ter ostro obsodilo dejanja ukrajinskih skrajnih nacionalistov kot velike kršitve človekovih pravic. "Skupni napori ukrajinskega prebivalstva in mednarodne skupnosti morajo, kakor hitro je mogoče, obroditi sadove in zaključiti rasizem, ksenofobijo, etnično nestrpnost in poveličevanje nacizma ... Alternativo spremljajo izjemno destruktivne posledice za evropski mir, stabilnost in demokratični razvoj," je zapisano v poročilu ministrstva.

V sporočilu so še navedli seznam dejanj, storjenih med novembrom lani in koncem marca letos, pri katerih gre po njihovem prepričanju za primere mučenja in nehumanega ravnanja.

Stroge kazni za zanikanje nacizma
Ruski predsednik Vladimir Putin je med drugim podpisal zakon, ki predpisuje stroge kazni za opravičevanje in zanikanje vojnih zločinov nacistov. Nova zakonodaja prav tako prepoveduje širjenje "napačnih informacij o ravnanju Sovjetske zveze" v času druge svetovne vojne.

Za tovrstne kršitve so predvidene zaporne kazni do petih let, prav tako pa tudi denarne kazni do 500.000 ruskih rubljev oziroma 10.000 evrov. Ruska zakonodaja sicer že prepoveduje javno prikazovanje nacističnih simbolov.

Nova zakonodaja prihaja v času, ko Moskva vedno bolj očitno primerja ukrajinske nacionaliste z nacističnimi zločinci. Kremelj nacionalistom očita, da so podžigali proteste po zavrnitvi podpisa pridružitvenega sporazuma z EU s strani ukrajinskih oblasti novembra lani, ki so se sprevrgli v krvavi upor.

Nasilju v Ukrajini ni videti konca