ZDA so od leta 2011 vse skupaj sprejele le 2.034 sirskih beguncev. Foto: Reuters
ZDA so od leta 2011 vse skupaj sprejele le 2.034 sirskih beguncev. Foto: Reuters
Eden tistih, ki bi najbolj drastično zaostril zakonodajo za sprejemanje beguncev, je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump. Foto: Reuters
Nasprotnik sprejemanja beguncev na enem od shodu republikancev. Foto: Reuters

Ob tem, ko Evropo hromi begunski val, se je Obamova administracija le odločila, da pomaga zaveznikom s sprejemom večjega števila beguncev iz Sirije. ZDA so doslej od leta 2011 sprejele le 2034 beguncev iz Sirije od tega polovico otrok, ameriški predsednik pa je pred terorističnimi napadi v Parizu napovedal, da jih bodo prihodnje leto sprejeli do 10.000.

To je sporočil po valu kritik republikancev, da ne stori dovolj za ogrožene prebivalce Sirije in evropske zaveznike. A po petkovih terorističnih napadih v Parizu so republikanci spremenili stališče in nasprotujejo vsem muslimanskim beguncem, še posebej tistim iz Sirije. Obamov načrt sprejetja 10.000 Sircev so tudi označili kot katastrofo za nacionalno varnost.

Predstavniški dom ameriškega kongresa, ki ga nadzorujejo republikanci, je zato navkljub Obamovim pozivom k zvestobi ameriškim vrednotam v četrtek potrdil predlog zakona o začasni prepovedi sprejemanja beguncev iz Sirije in Iraka.

V ZDA od leta 2011 le 2.200 beguncev
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je ZDA sicer priporočil, naj sprejmejo 23.092 beguncev iz Sirije. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost in druge agencije so jih od leta 2011 zaslišale in pregledale 7.014, vozovnico v ZDA pa jih je dobilo le nekaj več kot 2.000 (za primerjavo: Nemčija jih je sprejela okoli pol milijona). Proces preverjanja pred potjo v ZDA traja najmanj dve leti, ZDA pa dajejo prednost ženskam z otroki, starejšim in tistim, ki potrebujejo zdravstveno pomoč. Kot poudarja Washington Post, sta od vseh sirskih beguncev v ZDA le 2 odstotka za vojsko godnih mož.

Doslej se še noben begunec iz Sirije v ZDA ni podal na teroristična pota, vendar so dogodki v Parizu povzročili "histerijo", kot je to označil Obama. Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump želi mošeje zastražiti z vojsko in policijo, policiji dati pooblastila za preiskave muslimanov brez naloga ali razloga, v četrtek pa je predlagal, da morajo muslimani v javnosti nositi posebne identifikacije. Nekaj podobnega, kot so to morali Judje v nacistični Nemčiji, ko so jim na obleke našili rumene Davidove zvezde.

Ben Carson, ki je na drugem mestu v anketah za Trumpom, sirske begunce primerja s steklimi psi. "Potrebujemo mehanizme za odkrivanje steklih psov. Če se ti po ulici sprehaja stekel pes, o njem verjetno ne boš mislil nič dobrega," je dejal Carson v Alabami in ponovno pozval k prepovedi sprejemanja beguncev iz Sirije.

Predstavniški dom ga je uslišal in z 289 glasovi za in 137 proti potrdil predlog zakona o ustavitvi sprejemanja beguncev iz Sirije in Iraka, dokler minister za domovinsko varnost, nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti in direktor FBI-ja vsak posebej osebno ne potrdijo, da begunec ni nevaren.

Obama napovedal veto
Obama, ki je z obiska Filipinov sporočil, da je republikance strah vdov in sirot, je napovedal veto, ki morda ne bo potreben. Vodja demokratov v senatu Harry Reid je namreč namignil na prepoved podobnega predloga z besedami, da težava niso begunci, ampak teroristi. "V dneh po napadih v Parizu nekateri pravijo, da je za zaščito Američanov pred napadi IS-ja nujno obrniti hrbet tistim, ki so najbolj izpostavljeni grožnji IS-ja, to je beguncem. Vlada zavrača takšna stališča, saj Amerika lahko obenem zaščiti lastne državljane in sprejme begunce," je sporočila Bela hiša, Obama pa: "Na podlagi histerije in pretiravanj ni mogoče sprejeti dobrih odločitev."

Histerija sicer ni zajela le republikancev, saj je z njimi v predstavniškem domu glasovalo kar 47 demokratov. Prihodnje leto bodo volitve in bojijo se, da bodo republikanci strah pred begunci izkoristili proti njim. Po zadnjih anketah namreč kar 53 odstotkov Američanov nasprotuje sprejetju 10.000 beguncev iz Sirije.

Preplah lahko vpliva tudi na druge obiskovalce ZDA, saj so v obravnavi številni drugi predlogi, kot na primer ta, da se prepove vstop prek programa visa waiver vsem, ki so v zadnjih petih letih obiskali Sirijo ali Irak. Demokrati so tudi predlagali, da bi ljudem s terorističnih seznamov v ZDA prepovedali nakup orožja.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.