Stankovića so prijeli leta 2002 v operaciji Nata na jugovzhodu BiH-a. Foto: EPA
Stankovića so prijeli leta 2002 v operaciji Nata na jugovzhodu BiH-a. Foto: EPA

42-letnega Stankovića so prijeli v soboto zvečer v bližini njegovega doma v Foči na vzhodu BiH-a, potem ko je policija dobila namig domačinov.

"Skušal je pobegniti, toda policija ga je prijela blizu njegovega stanovanja v Foči," je povedala tiskovna predstavnica policije Republike srbske Mirna Šoja.

Po njenih besedah so bile v preteklih letih v iskanje Stankovića vključene vse policijske sile na območju, tudi srbska policija.

Stanković je prvi bosanski Srb, čigar primer je haaško sodišče odstopilo oblastem v BiH-u, ki so ga zaradi pobojev, posilstev, zasužnjevanja in mučenja med tamkajšnjo vojno obsodile na 20 leta zapora.

Iz zapora v Foči je pobegnil maja leta 2007, ko so ga med prestajanjem kazni odpeljali k zobozdravniku. Pred ordinacijo so ga pričakali pomagači z avtomobilom. Policija je domnevala, da je pobegnil v sosednjo Črno goro ali Srbijo. Foča leži namreč le deset kilometrov od meje s Črno goro.

Med vojno v BiH-u leta 1992 je Stanković v Foči vzpostavil žensko taborišče, kjer so bile zaprte večinoma mladoletne muslimanke, najmlajša med njimi je bila stara le 12 let. Srbski vojaki so taborišče poimenovali "bordel", saj jim je Stanković dodeljeval dekleta, ki so jih nato posiljevali.