Potniki so bili v zadnjem tednu obsojeni na čakanje. Foto: EPA
Potniki so bili v zadnjem tednu obsojeni na čakanje. Foto: EPA
Frankfurt
Zaprtje evropskega zračnega prostora je povzročilo popoln kaos na letališčih po vsem svetu. Foto: EPA
Nebo nad večino Evrope odprto

Čeprav so bili obeti za danes dobri, pa so morali zaradi oblaka ognjeniškega pepela znova zapreti več letališč na severu in jugu Švedske ter na jugozahodu Norveške, kjer pa so jih medtem že odprli.

Na Švedskem so med drugim zaprta letališča v Göteborgu in Malmöju. Na Finskem so najmanj do petka zvečer odprli glavno letališče v Helsinkih Vantaa in letališče malmi ter še tri letališča.

Države so začele zračne prostore odpirati, potem ko se je oblak ognjeniškega pepela postopoma razpršil, s čimer so se lahko obnovili tudi čezatlantski poleti. Po poročanju islandskih meteorologov ognjenik Eyjafjallajökull zdaj bruha manj pepela, dim pa se dviga "le" še tri kilometre visoko, kar je manj kot prejšnji teden. Ugodna je tudi severna smer vetrov, saj tako prah odnaša stran od Evrope.

Potniki lahko informacije o svojih pravicah dobijo tudi brezplačno na telefonski številki 00800678910.

Kljub obnovitvi poletov v Evropi pa po svetovnih letališčih še vedno ostaja ujetih na tisoče potnikov, ki čakajo na polete domov. Zaradi številnih informacij o kršitvah pravic potnikov v Evropi je Evropska komisija v sredo letalske družbe opomnila, da morajo spoštovati pravice potnikov.

V skladu z evropsko zakonodajo imajo potniki kljub izrednim okoliščinam pravico do treh osnovnih stvari: do informacij o svojih pravicah, razvoju dogodkov, odpovedi poletov in zamudah; do ustrezne oskrbe - obrokov oziroma nastanitve ter do do izbire med povračilom denarja za vozovnico ali zagotovitve alternativne poti do končnega cilja.

Letalski potniki pa niso upravičeni do dodatnih finančnih povračil, ki bi jih lahko zahtevali, če bi bile za zamude ali odpovedi poletov krive same letalske družbe.

Izsiljevanje potnikov
Po pričevanju potnikov, ki so ostali ujeti na letališčih, naj bi se nekatere letalske družbe skušale izogniti svoji odgovornosti z zavajanjem in izsiljevanjem ljudi. Tako naj bi prihajalo do zahtev potnikom, da se odpovejo svojim pravicam do nastanitve in hrane, če si hočejo zagotoviti svoj prostor na letalu.

Zaskrbljenost nad obnašanjem letalskih družb pri uveljavljanju pravic potnikov je izrazil tudi evropski komisar za promet Siim Kallas, ki meni, da bi morali pri odločanju o državni pomoči prizadetim letalskim družbam upoštevati njihovo spoštovanje pravic potnikov.

Pojavile so se celo govorice, da naj bi letalske družbe lobirale pri predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu in zahtevale, naj pravice potnikov v primeru izrednih razmer ne veljajo. V Bruslju niso potrdili teh govoric, ampak so le sporočili, da je vedno veliko poskusov uveljavljanja različnih interesov.

Nebo nad večino Evrope odprto