Samsung je po dolgih letih pritiskov le privolil v  preiskavo tovarne, v kateri za rakom zbolevajo delavci. Foto: Reuters
Samsung je po dolgih letih pritiskov le privolil v preiskavo tovarne, v kateri za rakom zbolevajo delavci. Foto: Reuters

Odvetniki žrtev trdijo, da je 244 zaposlenih v Samsungovih tovarnah za proizvodnjo čipov in zaslonov zbolelo za redkimi boleznimi, ki so povezane z nevarnimi delovnimi razmerami, 87 jih je umrlo.

Podjetje je z obolelimi in družinami umrlih doseglo poravnavo, ki predvideva vzpostavitev neodvisnega odbora za izvedbo pregleda tovarn, da bi izboljšali varnostne in zdravstvene delovne razmere v tovarni.

"Boj" še ni končan
Samsung se je dolga leta otepal obtožb, da okolje v tovarnah škoduje zdravju zaposlenih, nato pa se je maja 2014 opravičil in oblikoval sklad za izplačilo odškodnin. Današnji dogovor je bil sklenjen s pomočjo posebnega mediacijskega odbora. Toda ena izmed skupin, ki zagovarja žrtve, trdi, da zadeve še zdaleč niso končane. Samsungovega opravičila in kompenzacijskega sklada po njihovih trditvah družine žrtev niso nikoli v celoti podprle.

Ker Samsung o tej temi z njimi noče govoriti, bodo pritiske nanj izvajali še naprej. Koncern sicer trdi, da je že zagotovil finančno odškodnino več kot 100 ljudem, medtem ko jih je zahteve na sklad vložilo 150.