Svet
(4)

Poudarki

  • Bašir ohranja vse vzvode oblasti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 5 glasov Ocenite to novico!
Sudan
Ocene, koliko ljudi je umrlo v spopadih, se močno razlikujejo. Foto: EPA

Dodaj v

Podražitev goriva v Sudanu na ulice pognala protestnike

Bašir še vedno trdno v sedlu
27. september 2013 ob 13:13,
zadnji poseg: 27. september 2013 ob 14:55
Kartum - MMC RTV SLO, Reuters

Sudanske skupine za človekove pravice opozarjajo, da so varnostne sile s streli v glavo ali prsi ubile najmanj 50 protestnikov, ki so na ulice odšli zaradi občutnega zvišanja cen goriva.

Prestolnico Kartum in mesta v osrednjem delu države je preplavilo več tisoč ljudi, ki jih je razburil vladni ukrep, da ukinejo subvencije na gorivo, s tem pa se bo cena bencina skoraj podvojila. Protestirali so tudi proti zakoreninjeni korupciji in zahtevali odstop dolgoletnega predsednika Omarja Baširja.

Največ žrtov mladih fantov
Na demonstracijah so izbruhnili spopadi, podatki o tem, koliko je žrtev bilo, pa se razlikujejo. Medtem ko je policija sporočila, da je v nasilju umrlo 29 ljudi, med njimi tudi nekaj policistov, pa je sudanska opozicija število žrtev ocenila na več kot sto. Dve mednarodni organizaciji, Amnesty International in Afriški center za pravičnost in mir, pa sta število umrlih v enih najhujših nemirov v zadnjih letih postavili pri 50. Trdijo, da so bili ustreljeni v prsi ali glavo.

Med žrtvami je bil tudi neki 14-letni fant, večina drugih žrtev pa je bila starih od 19 do 26 let. Poleg tega so več sto protestnikov priprli. Po poročanju organizacije Human Right Watch (HRW) so oblasti proti ljudem uporabile tudi solzivec in gumijaste naboje.

A takšen odziv varnostnih sil protestnikov ni odvrnil od novih shodov, saj so po petkovih molitvah napovedali nove demonstracije.

Sudanska opozicija je močno razdeljena in precej šibka, zato ji je že večkrat spodletelo pri poskusih, da bi tudi Sudan zajela "arabska pomlad". Položaj v državi še vedno obvladuje predsednik Bašir, ki se lahko zanaša na podporo vojske, obveščevalcev, njegove vladajoče stranke in bogatih sudanskih poslovnežev.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Fernspaher
# 27.09.2013 ob 14:39
Wesley Clark ''sedem držav v petih letih''....med bjimi je tudi Sudan ki sodeluje z Iranom in je velik trn v peti Amerom in Izraelu, nič ni naključje vse je z nekim namenom ;)
Fredix
# 27.09.2013 ob 14:41
Ja pingvin, le plač še niso dvignili z 50$ na 100$ zato protestirajo, bogati pa jih ubijajo.
Stop-IPCC
# 27.09.2013 ob 19:07
Sicer nikjer ne piše, koliko je bencin v Sudanu... ampak.... glede na to, da je Sudan ena od bogatejših držav z nafto v Afriki.... ki jo povečini prodaja ZDA... v plačilo pa dobiva odpisano in zastarelo ameriško orožje... niti ni čudno nezadovoljstvo folka....
frozen pingvin
# 27.09.2013 ob 13:56
so podražili bencin iz 0,55 eur na 0,91 eur na liter....
Kazalo