Ameriški policisti bodo skušali tudi s pomočjo vzorcev DNK ujeti prestopnike. Foto: BoBo
Ameriški policisti bodo skušali tudi s pomočjo vzorcev DNK ujeti prestopnike. Foto: BoBo

V ZDA ima 30 zveznih držav zakone, ki dovoljujejo odvzem vzorcev DNK ljudem, ki še niso bili obsojeni, vrhovno sodišče pa je to zdaj dovolilo za ozemlje celotnih ZDA. Večina sodnikov je menila, da gre za postopek, ki je enak jemanju prstnih odtisov, za kar ni potreben poseben nalog. Gre za del postopka, ki pomaga pri identifikaciji osumljenca in pri ugotovitvi, ali je bil že kdaj za kaj obsojen.

Odločitev so sodniki sprejeli s petimi glasovi za in štirimi proti, presenetljivo pa je proti širitvi pooblastil policistov glasoval najbolj konservativen sodnik Antonin Scalia. Odločitev večine je ostro napadel, češ da je to ustvarjanje pogojev za policijsko državo. Američane je posvaril, da se lahko njihov DNK zdaj znajde v centralni bazi podatkov, če so krivi ali ne.

Povod za sprejeto odločitev primer King
Sodišče je imelo pred seboj primer Alonza Kinga, ki so ga leta 2009 aretirali v Marylandu zaradi napada. Rutinsko so mu odvzeli vzorec DNK in sčasoma ugotovili, da ustreza tistemu, ki so ga našli pred šestimi leti na telesu posiljene 53-letne ženske. Kinga so obsodili posilstva, vendar je prizivno sodišče Marylanda obsodbo zavrglo z utemeljitvijo, da policija ne sme jemati vzorcev DNK ljudem, ki še niso bili obsojeni.

Povezavo Kinga s posilstvom so odkrili šele po štirih mesecih, torej DNK ni pomagal pri identifikaciji. Uporabo genetske analize je Scalia izenačil z vdorom policista v stanovanje brez sodnega naloga ali utemeljenega razloga, kar je jasna kršitev četrtega amandmaja k ustavi, ki ščiti pred nerazumnimi preiskavami ali zaplembami.