V akciji sodeluje več kot 300 policistov. Foto: EPA
V akciji sodeluje več kot 300 policistov. Foto: EPA

Akcijo, ki so jo poimenovali Pandora, izvajajo pripadniki državne policijske agencije za preiskave in zaščito (Sipa) po nalogu državnega tožilstva, sprožili pa so jo po osemmesečni preiskavi. Akcija poteka v 24 mestih po vsej državi, v njej pa sodeluje več kot 300 policistov. Danes izvajajo hišne preiskave na 40 lokacijah, tudi v prostorih državne uprave za posredno obdavčitev (UIO), ki je pristojna za zbiranje davka na dodano vrednost, carinskih pristojbin in trošarin.

Doslej so prijeli 54 ljudi, med njimi tudi približno 30 predstavnikov carinskih organov in državne uprave za posredno obdavčitev BiH-a. Prijeti so osumljeni organiziranega kriminala, utaje davkov ali prevare, carinskih prevar, pranja denarja in zlorabe položaja ali pooblastil pri uvozu tekstila in drugega blaga. Po zaslišanjih se bo tožilstvo odločilo o nadaljnjih ukrepih proti pridržanim.

Ščitili skupino uvoznikov tekstila
Med aretiranimi sta tudi pomočnik direktorja sektorja za carine v UIO Zdravko Cvjetinović in nekdanji direktor UIO Kemal Čaušević, ki naj bi imel v lasti več milijonov evrov vredne nepremičnine. Ko je bil direktor, naj bi si kupil sedem stanovanj in več poslovnih prostorov ter več zemljišč v okolici Sarajeva. Čaušević in Cvjetinović ter drugi naj bi bili osumljeni organizacije kriminalne skupine v upravi za posredno obdavčitev, ki je med drugim ščitila skupino uvoznikov tekstila v škodo drugim, ki so se ukvarjali s to dejavnostjo.

Uvoznikom, med katerimi je najbolj znan Anes Sadiković, ki je imel monopol nad uvozom tekstila iz Turčije in Kitajske, so omogočali uvoz brez plačevanja davkov in drugih pristojbin. Sadiković naj bi celo dosegel, da je kitajske trgovske znamke lažno zaščitil kot blago lastne proizvodnje. Po zamenjavi Čauševića z mesta direktorja UIO je Cvjetinović na več mejnih prehodih vzpostavil mrežo svojih pomagačev in tako znotraj UIO ustvaril kriminalno organizacijo. Nezakonito so uvozili tudi več tisoč avtomobilov.