Leung namerava svoje delo opraviti do konca. Foto: EPA
Leung namerava svoje delo opraviti do konca. Foto: EPA
Hongkong
Policija v Hongkongu je pripravljena na morebiten obračun s protestniki. Foto: EPA

Leung je spregovoril le nekaj minut pred iztekom roka, ki so mu ga protestniki dali za odstop. V nasprotnem primeru so zagrozili, da bodo začeli z zasedbo vladnih poslopij, a jih voditelj sedemmilijonskega mesta opozarja na resne posledice, če se bodo odločili za ta skrajen ukrep, saj se bodo morali soočiti s policijskim odzivom.

Na novinarski konferenci je Leung sporočil, da bo njegova glavna sekretarka Carrie Lam kmalu stopila v dialog s protestniki, ki že več dni blokirajo središče mesta in zahtevajo svobodne volitve voditelja Hongkonga ter odstop Leunga, ki mu očitajo uklanjanje oblastem v Pekingu, potem ko so se te odločile, da bodo tamkajšnjim prebivalcem ponudile svoje kandidate za prihodnjega voditelja, ki naj bi ga volili leta 2017.

"Če so kjer koli po svetu protestniki, ki obkolijo, napadejo ali zasedejo vladna poslopja kot je sedež policije ali sedež izvršne oblasti, so posledice resne," je še dejal Leung.

Zaloga solzivca in gumijastih nabojev
Protestniki so poskušali ustaviti policiste, ki so v zgradbo zakonodajnega sveta v Hongkongu prinašali lesene škatle in kovinske sode. Na fotografijah, ki so se hitro širile po svetovnem spletu, je videti sod, na katerem piše "gumijasti naboji". Na drugem sodu je napis, po katerem je mogoče sklepati, da je v njem solzivec.

"Vlada in policija pozivata vse, ki se zbirajo pred sedežem policije, vladnim uradom in uradom izvršnega vodje, naj ne blokirajo dostopa do njih in se čim prej mirno razidejo," se je glasil poziv vlade po prerivanju med protestniki in policisti pred sedežem hongkonške vlade v osrednji poslovni četrti Central.

Policija opozarja protestnike
Protestniki zahtevajo odstop Leunga in v nasprotnem primeru grozijo, da bodo zasedli vladna poslopja. "Če bodo protestniki obkolili vladno posest, povzročili popolno blokado, resno ogrozili javno varnost in javni red, policija ne bo dopustila tega nasilnega dejanja," je zagrozil tiskovni predstavnik policije Huj Čun Tak.

Kitajski državni mediji so medtem odločno podprli Leunga in hvalili njegovo ukrepanje, proteste pa označili za "kaos". Kitajski zunanji minister Vang Ji je proteste označil za nezakonite in tuje države opozoril, naj se ne vmešavajo v proteste, saj gre za notranjo zadevo Kitajske. Sam povsem zaupa oblastem v Hongkongu, da bodo same kos razmeram.