Svet
(9)

Poudarki

  • Nečas z manjšinsko vlado preživel že 7 nezaupnic
Vladna stavba v središču Prage
V policijski operaciji sodeluje več deset kriminalistov in policistov, katerih vodje so se pogovorili celo s samim premierjem Petrom Nečasom. Foto: EPA
Petr Nečas
Bo Petr Nečas preživel policijsko preiskavo, zaradi katere je aretirana celo njegova vodja kabineta? Foto: EPA
VIDEO
Policijska preiskava češk...

Dodaj v

Policijska preiskava v vrhu češke vlade Petra Nečasa

Organizirani kriminal povezan s samim vladnim kabinetom
13. junij 2013 ob 19:10
Praga - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Češka policija je v sredo v protikorupcijski akciji v Pragi prijela vodjo urada češkega premierja Petra Nečasa Jano Nagiovo in štiri politike vladajoče stranke ODS.

Policijska skupina za boj proti organiziranemu kriminalu je preiskala urad premierja v središču Prage, kakor tudi domove in pisarne vplivnih podjetnikov, povezanih z Demokratsko državljansko stranko. Med prijetimi so štirje politiki ODS-a, med njimi dva nekdanja poslanca ter dva vladna uslužbenca.

Kriminalci povezani z vladnim kabinetom
Policija navedb še ni potrdila. "V tem trenutku ne bom potrdil ničesar, akcija še traja," je povedal policijski predstavnik Pavel Hantak. Češki mediji poročajo, da je policija prepričana o trdnih povezavah med organiziranim kriminalom in vodilnimi predstavniki vlade.

Številni zaradi najverjetnejših hudih obtožb menijo, da bo policijska akcija usodna za Nečasovo desnosredinsko manjšinsko vlado, ki je od začetka mandata leta 2010 "preživela" že kar sedem glasovanj o nezaupnici.

Nagiova še uživa podporo Nečasa
Petr Nečas
se je na dogajanje odzval v četrtek popoldne, ko je zavrnil pozive k odstopu. "Nimam nikakršnega razloga, da bi razmišljal o svojem odstopu in posledično padcu vlade," je poudaril na novinarski konferenci. Ob tem je potrdil aretacijo Nagiove, a dodal, da njegovo zaupanje vanjo ostaja nespremenjeno.

Vidno ogorčen premier je ob tem kritiziral ravnanje preiskovalcev. Vprašal se je, kako je mogoče, da ima nadzor nad akcijo državno tožilstvo v mestu Olomuc, čeprav je večina aretacij potekala v Pragi in osrednji Češki.

Na vrsti krizni sestanek na Hradčanih
Za petek je sicer sklican krizni sestanek češkega predsednika Miloša Zemana ter Nečasa in prvega moža največje opozicijske stranke, socialdemokratov (CSSD) Bohuslava Sobotke.

T. G.
Prijavi napako
Komentarji
Brx
# 13.06.2013 ob 19:17
Cela pi.....rija tle na Ceskem. Slovenci, v glavnem si vzemte za vzgled dejstvo, da folk ne podpira politikov slepo, kot naprimer na soncni strani alp! Skorumpiran politik je pokvarjen politik, neglede na to, kateri opciji pripada!
kolibri123
# 13.06.2013 ob 23:15
Kaj so čehi naredili? Pol vlade čez noč strpali v ječo zaradi korupcije! Pri nas pa še vedno velja, da so nekateri nedotakljivi
malidelnicar
# 13.06.2013 ob 19:19
Čehi se izjemno hitro razvijajo.

Slovenci se pa še vedno delajo norca in govorijo 'to je češko'. In še vedno sanjajo o časih, ko so bili bolj razviti kot Čehi.

Me zanima kakšno bo razmerje čez 10 let?
STANE
# 14.06.2013 ob 07:56
Človek misli,da gre na portal zunanje politike,pa prebiraš samo kriminalna,korupcijska dejanja politikov in to vodilnih.Kam gre ta svet..pohlep je res brezmejen ...
zapatist
# 13.06.2013 ob 23:42
Policijska preiskava v vrhu češke vlade Petra Nečasa

Bilo kuda, Kučan svuda
Cerberus
# 14.06.2013 ob 13:47
Slej ko prej se to lahko obeta tudi Gašperčku, problem ni v njem, temveč v njegovem genomu!
kolibri123
# 13.06.2013 ob 23:17
Mislim, da se trend obrača in da jih bo vedno več v čuzi tudi pri nas. Sploh pa bi morali nekatera zlodela, kot je npr vojno dobičkarstvo ipd, izvzet iz zastaranja!
komsomolec
# 13.06.2013 ob 22:25
V Sloveniji pa v času vlade jj založijo depešo Interpola za več mesecev!!! Škandal in sramota!
Breathe
# 13.06.2013 ob 19:35
Hm, Brx, pa veš, kaj so Čehi naredili mi pa ne?

Pristransko sodstvo je pristransko, pa ne glede na to, kateri opciji pripada...
Kazalo